Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

latin: anticoagulans (antikoaguláns) = véralvadást gátló, alvadásgátló szer.

 

Olyan hatóanyagú gyógyszerek, melyek megakadályozzák az erek elzáródását okozó vérrög (trombus) kialakulását az alvadási folyamat gátlásával. Számos betegség oka az érpályán belül kialakuló vérrög, pl. stroke, tüdőembólia, mélyvénás trombózis, infarktus.

 

Az alvadási zavar lehet öröklött, de az időskori érelmeszesedés is fokozza a hajlamot, ezért ilyen esetekben a betegeknek egész életükben véralvadásgátló szert kell szedni. A tartós ágynyugalom, műtét is hajlamosíthat fokozott alvadásra, ilyenkor megelőzésként javasolt alkalmazásuk.

 

Mellékhatásként csökkenhet a vérlemezkeszám, emelkedhetnek a májenzimek, ritkán anafilaxiás reakció is kialakulhat. Injekciós forma esetén vérömleny, vagy bőrelhalás jelenhet meg. Más gyógyszerekkel együtt szedve, illetve egyéb krónikus betegség mellett a vérzés kockázata növekedhet

Legismertebbek a heparin és származékai, a kumarin pl. syncumar

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!