Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Ez a [betegség]? azért alakul ki, mert a vizelet nem ürül a veséből a húgyhólyagba, s emiatt kitágulnak a vesekehyhek és a vesemedence. Ilyen tágulatot idéz elő a húgyvezeték rosszindulatú daganata vagy vesekő miatti elzáródása, illetve a dülmirigy megnagyobbodása. Ha a vesebeli tágulatot nem fedezik fel, károsodnak (elsorvadnak és hegesednek) a vese kéregállományában levő vesecsatornák.

 

A vesemedence- és vesekehely táguláshoz [húgyúti fertőzés]? társulhat, amely tovább károsítja a vesét. Ha mindkét vese megbetegszik, veseelégtelenség származhat belőle. A tünetei közé visszatérő hátfájdalom, vizeletürítéskor érzett fájdalom, láz és hidegrázás tartozik. A vizelet zavaros lehet, s vért tartalmazhat. Néha előfordul, hogy e bántalomnak nincs tünete, s csak más betegség vagy fertőzés során végzett vizsgálat során derül rá fény.

 

A kórisme a vesemedence kontrasztanyagos röntgenezésével, valamint a vese [ultrahang]?os, számítógépes rétegröntgenezéses és [mágneses megrezonanciáls vizsgálat]?ával igazolható. Ezek a képalkotó eljárások azonban a betegség okának feltárását is elősegíthetik.

 

A kezelés a kiváltó ok megszüntetésére irányul. Szükségessé válhat a kitágult vesemedence tartalmának a [műtét]?i lecsapolása, valamint az elzáródást okozó vesekő vagy szövetszaporulat eltávolítása. Ha egyidejűleg húgyúti fertőzés is fennáll, antibiotikumos kezelést kell kezdeni.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!