Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A vesemedence gyulladását általában olyan baktériumok okozzák, amelyek a véren vagy a húgyhólyagon át utat találnak a veséhez.

 

Tünetei:

A vese és vesemedence fertőzés miatti heveny (hirtelen kialakuló) gyulladást olyan baktérium okozza, amely a fertőzött húgyhólyagból terjed rá a vesére. Gyakran fordul elő, ha a húgyutakat vesekő károsítja. A hát alsó részén hirtelen támadó fájdalom, láz, hidegrázás, hányinger, hányás, vizelési fájdalom és gyakori vizelés jellemző rá. Gyermekkorban a panaszok enyhébbek és kevésbé nyilvánvalóak.

 

A vizeletvizsgálat során fehérvérsejteket és baktériumokat találunk a vizeletben. A vizelet tenyésztésével viszont pontosan meghatározható a kórokozó (rendszerint kólibaktérium), s az is megállapítható, hogy milyen antibiotikumokra érzékeny. A heveny vesemedence és vesegyulladás általában jól reagál antibiotikumos kezelésre. Ezzel általában tíz-tizennégy nap alatt leküzdhető a fertőzés.

 

 

Idült vesemedence és vesegyulladás esetén a kiújuló vagy a nem kezelt bakteriális fertőzés szövetpusztulást és hegesedést idéz elő. E betegséghez húgyúti rendellenesség is társulhat, amely újabb és újabb fertőzés forrása lehet. Az efféle rendellenességet [műtét]?tel kell megszüntetni, s a beteget hosszasan kell antibiotikummal kezelni. Az esetleges veseelégtelenséget pedig művese kezeléssel vagy veseátültetéssel lehet orvosolni.

 

 

Az emberi vese

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!