Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A vetélésre vagy magától bekövetkező [terhesség megszakadás]?ra (spontán abortuszra) általában a [terhesség]? 12. hete előtt kerül sor. Minden öt terhesség közül egy így végződik. A terhesség 20. hete előtt a [magzat]? elvesztését vetélésnek, míg utána [halvaszületés]?nek nevezik. A vetélések kb. 85%-a magzati rendellenesség miatt indul meg. A fennmaradó 15% kétharmada anyai, míg egyharmada ismeretlen ok miatt következik be. A vetélés magas lázzal járhat, különösen akkor, ha vírus idézte elő. A méh rendellenessége is okozhatja. A 25. életévüknél fiatalabb [nő]?k körében ritka, ám a 35 év felett gyakoribb ez a szülészeti esemény.

 

 

A vetélés első jele a vérzés, amely előbb csak foltszerű, később azonban erősebbé válik. Néha azonban előfordul, hogy egészséges terhesség esetén is szivárog egy kevés vér a hüvelyből. Ezt a méh görcsölése követi. Ha magzati szívverés észlelhető, az esetek körülbelül 90%-ában esély van rá, hogy a terhesség folytatódik. Bár ilyenkor az orvos ágynyugalmat ajánlhat, nincs rá bizonyíték, hogy szükség van rá.

 

 

Amikor a magzat már nem él, továbbra is görcsöl a méh, és szövetdarabok ürülhetnek a hüvelyből. Okvetlenül orvoshoz kell fordulni, ha fennáll a vetélés lehetősége. Utána néha [méhkaparás]?t végez az orvos, hogy eltávolítsa a méhben visszamaradt szövetet, elhalt szövetet.

 

 

Késői (12. és 20. hét közötti) vetélést a méhnyak gyengesége idézhet elő (ez az esetek 20%-ában következik be). Ha ennek fennáll a veszélye, a méhnyakat öltésekkel erősítik meg. A 20. hét után általában méhlepényi elégtelenség miatt szakad meg a terhesség. Ha a nő ismételt vetélésen esik át (egymás után háromszor vagy többször is), teljeskörű szakorvosi vizsgálatra kell sort keríteni. Ilyenkor a következő terhességet gondosan ellenőrizni kell.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!