Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


latin: hydrocephalus (hidrokefalusz)

 

A gerincvelői folyadék állandó sebességgel termelődik az agykamrákban, ahonnan az Vízfejűség ábraagyat körülvevő pókhálóhártya alatti résbe jut, s onnan végül is a visszeres rendszerbe csapolódik le. Az agygerincfolyadék teljes térfogata körülbelül háromszor cserélődik ki naponta. Ha az áramlását valami (pl. rosszindulatú daganat) gátolja vagy nem megfelelő az elvezetődése, ez a folyadék felhalmozódik, s nyomja az agyat.

 

Előfordul, hogy a magzati fejlődés során nem alakul ki nyílás az agykamrák és a pókhálóhártya alatti rés között, s emiatt a fej megnagyobbodik, vízfejűség alakul ki. A koponyacsontok ugyanis eleinte még nem mindenhol rögzülnek egymáshoz. A felnőttkorban, amikor a koponyacsontok már szilárdan illeszkednek egymáshoz, azaz nem képesek tágulni, nő a koponyaüregbeli nyomás, s ez préseli a lágy szövetből álló agyat. Ez hat a tudati állapotra, s fejfájással és hányással is jár.

 


A vízfejűséget rendszerint úgy kezelik, hogy vékony csövet rögzítenek az agykamrába, amelyen át elvezetődhet az agygerincfolyadék többlete a belső nyaki visszérbe.
 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!