Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A Wilms-tumor változatos szöveti képet mutató daganat. Gyermekkorban a leggyakoribb hasi tumor, a gyermekkori daganatok 6%-át adja.

Magzati korra jellemző veseszövet sejtjeiből származtatható. Kialakulásának oka ezidáig ismeretlen.

 

A Wilms-tumor tüneteiWilms-tumor egy gyermek veséjén

 

Legtöbbször véletlen lelet a tapintható hasi tumor, jellemző a hasi fájdalom, esetleg véres vizelet, magas vérnyomás is. Az egyértelmű diagnózis felállításához CT vizsgálatra van szükség.

 

A vesedaganat kezelése

 

A tumort – és az esetleges áttéteket – sebészeti úton távolítják el, ám már az operációt megelőzően elkezdődhet a kemoterápia (preoperatív kemoterápia). A műtét során nemcsak a tumort, hanem az érintett oldali vesét – a kétoldali megjelenés rendkívül ritka – is eltávolítják. A műtétet követően még lehet szükség kemoterápiára, ritkán alkalmaznak sugárkezelést is. A Wilms-tumor az esetek többségében jól gyógyítható, az öt éves panaszmentes túlélés aránya 90 százalék körül van.

 


A szócikkhez társított címkék:
daganat , tumor
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!