Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Zsíros, olajos tápszerek bő élvezete mellett a máj igen tekintélyes mennyiségü zsírt raktározhat el. 

Az a mechanizmus, aminek révén ezek a betegségek vagy más tényezők a zsír felhalmozódását okozzák a májsejtekben, nem ismert.

 

Például ha valaki csak magas zsírtartalmú ételeket eszik, attól nem alakul ki zsírmája. Az egyik lehetséges magyarázat az, hogy ezek a betegségek vagy tényezők lelassítják a zsír feldolgozásának (metabolizmusának) és kiválasztásának sebességét. Az emiatt a szervezetben felhalmozódó zsír az elmélet szerint a májsejtekben raktározódik el. Időnként a zsírmáj oka nem egyértelmű, főleg, amikor újszülöttekben jelentkezik; ilyenkor valószínűleg a májsejtek mitokondriumainak hibája áll a háttérben.

 

A zsírmáj tünetei

 

A zsírmáj rendszerint nem jár tünetekkel. Ritkán okoz sárgaságot, hányingert, hányást, fájdalmat és hasi érzékenységet. Ha a fizikális vizsgálat során minden egyéb tünet nélkül megnagyobbodott májat találnak, az zsírmájra utal. Elvégzik a májfunkciós vizsgálatokat is, hogy meghatározzák, van-e valamilyen májeltérés, például gyulladás, Lásd még ami időnként a felesleges zsír lerakódását kíséri a májsejtekben, és összefüggésben van a nem alkoholos szteatohepatitiszben kifejlődő cirrózissal. A májban lévő fölös zsírt hasi ultrahanggal is ki lehet mutatni.

 

A zsírmáj kezelése

 

Bár a túl sok zsír a májban önmagában nem feltétlenül súlyos probléma (például a zsír eltűnhet, ha a beteg abbahagyja az ivást), a háttérben lévő ok az lehet. Például a mérgező anyagok - így az alkohol - által okozott ismételt májkárosodás hatására a zsírmájból májcirrózis fejlődhet ki (a máj súlyos hegesedése). Ezért a zsírmáj kezelése a rendellenesség hátterében lévő ok enyhítését vagy megszüntetését célozza.

 

Forrás

 

Kapcsolódó szócikkek


A szócikkhez társított címkék:
máj , zsírmáj
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!