Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Előfordul, hogy a húgycsövet a húgyhólyag aljánál körülvevő, gesztenye nagyságú dülmirigy gyulladásba jön. Befertőződését kólibaktérium (amely a székletből származik), kankót keltő gonokokkusz, valamint klamídia és trichomonász (fertőzött nemi társról terjed át) okozza. Gyakran társul dülmirigygyulladás a húgycső, a mellékhere és a here gyulladásához.

 

Dülmirigygyulladás esetén égető fájdalom támad vizeléskor, gyengül a vizelet sugár ereje, s a magömlést is fájdalom kíséri. Mindehhez láz, hidegrázás és a hát alsó részének fájdalma társulhat. A vizelet és a sperma véres lehet, gyakran kell sürgetően vizeletet üríteni, s a herék is fájhatnak.

 

Az orvos végbélen keresztül tapintja ki a megnagyobbodott és feszes dülmirigyet. A vizeletből és a húgycsőből tamponnal vett minta vizsgálatával megállapítható, hogy milyen baktérium okozza a bajt, s milyen antibiotikumra érzékeny. Az antibiotikumot hat-nyolc hétig kell szedni szájon át.

 

Az esetek többsége sikeresen kezelhető, de a betegség gyakran kiújul, s bizonyos emberekben idültté válik.


A szócikkhez társított címkék:
dülmirigy
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!