Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A cellularis adhesio a fityma fiziológiás állapota. Ilyenkor a fityma bellemeze sejtesen le van tapadva a penis bőréhez.Fityma letapadás egy gyermeknél

A letapadt fityma alatt faggyú és hámtörmelékből álló smegma halmozódik fel, fehéres grízszerű gyülemként. Ez többnyire spontán kiürül, felemeli a fitymát a makkról. A 3 éven aluli gyermekek nagy részének a fitymája ilyen vagy részben ilyen letapadt állapotban van. Ez nem kóros.

 

A baj akkor kezdődik, ha túl nagy mennyiségben felgyülemlő smegma befertőződik, fitymagyulladás alakul ki. A gyulladt fityma hegesedhet és fitymaszűkület alakulhat ki.

 

A fityma letapadás kezelése:

 

1 éves kor előtt megszüntetni nem szabad, ilyenkor a fitymalemezek nagyon érzékenyek, a lysist (letapadás megszüntetése a fityma bőrének hátrahúzásával) követően berepednek és hegesednek.

 

Egy éves koron túl, ha túl nagy a smegmagyülem vagy visszatérő fitymagyulladás, balanitis, húgyúti fertőzés zajlik, a lysis indokolt lehet (továbbá néhány húgyúti fertőzésre hajlamosító állapot esetén pl. vesico- ureteralis reflux, hátsó húgycső billentyű). Ha panaszok nincsenek a lysist elegendő 3 éves kor után végezni.

 

A fityma sejtes letapadásának oldását, az adhesiolysist többnyire helyi érzéstelenítésben végezik. Szerencsés esetben a gyermekek nem, vagy csak igen kis fájdalmat éreznek.

 

Forrás

 

 


A szócikkhez társított címkék:
fityma
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!