Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az emlőgyulladás heveny válfaját fertőzés idézi elő. A kórokozó az mellbimbó repedésén hatol be az emlőbe, többnyire a szoptatás idején. Az emlő forróvá és duzzadtá válik, s a nő belázasodhat. Az emlőgyulladást antibiotikummal kezelik. Ha mód van rá, a szoptatás folytatható.

 

Tályog esetén a szoptatást fel kell függeszteni. Kezelése a megnyitásából és a genny kiürítéséből áll. Az idült emlőgyulladást rostos-tömlős emlőbetegségnek is nevezik.Mellgyulladás

 

A mellgyulladás okai

Amikor a bimbó kisebb-nagyobb sérülésein keresztül baktériumok jutnak a mellbe, kialakul a mellgyulladás. Az édesanya lázas lesz, rázza a hideg, nagyon gyenge, és fájdalmai vannak.

 

A mell a gyulladt területen meleg tapintatú. Ilyen esetben fontos, hogy mihamarabb orvoshoz forduljon az anyuka. A mellgyulladás ugyanis kezdetben nagyon eredményesen kezelhető gyógyszerrel, de ha túl későn megy az édesanya, akkor előfordulhat tályogképződés, ami már komolyabb kezelést, műtétet tesz szükségessé.

A mellgyulladás kezelése

A mellgyulladásra olyan antibiotikumot rendelnek, amely mellett a gyermek szophat, a felírt antibiotikumok ne legyenek az újszülöttre káros hatással. Természetesen a lázcsillapítás is fontos, pl. ibuprofen tartalmú gyógyszerrel.

 

Ameddig a mellből tiszta tej folyik, a mama szoptathat (sőt szoptasson is), de ha gennyes a tej, akkor csak a másik mellből kapjon enni a kisbaba, amíg tisztává nem válik újra, a beteg oldalon viszont fejéssel kell gondoskodni a tej pangásának megakadályozásáról.

 

Forrás


A szócikkhez társított címkék:
mell , mellbimbó , mellnagyobbítás , mellrák
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!