Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A Patikapédia története


A Patikapedia célja egy folyamatosan fejlődő, bárkinek segítséget nyújtó és bárki által szerkeszthető, korlátlan gyógyszerészeti- és orvosi  tudástár felépítése. Szándékunk, hogy a Patikapédia ne pusztán egy statikus fogalomgyűjtemény legyen, hanem egy valóban folyamatosan bővülő és frissülő, élő "organizmus", amely egyúttal a lehető legszakmaibb tartalmat rejti. Egy korlátlan fórum, amelyet leginkább szakemberek írnak, de nem csak szakembereknek. Amelyben a hagyományos és szigorú fogalom-meghatározások mellett trendek, újdonságok, cégek, szakemberek, események, módszerek és még sok minden más megtalálható, ami bármilyen szempontból szakmailag hasznos lehet az olvasóknak.
Ehhez szeretnénk megadni a "küzdőteret": létrehoztuk az oldalt, amit feltöltöttünk általunk fontosnak tartott alapfunkciókkal, kategóriákkal és egy alap (mondhatjuk úgy is, hogy kiinduló) ismeretbázissal. És természetesen a jövőben is folyamatosan törekszünk rá, hogy minden a céloknak megfelelően alakuljon, és létrejöjjön az első magyar folyamatosan frissülő wiki-alapú szakmai tudásbázis. De hogy ez milyenné válik hosszú távon, már elsősorban Rajtatok múlik!

 

 

Használati útmutató


A Patikapédiában bárki létrehozhat és szerkeszthet szócikkeket. A szerkesztés a szerkesztő felületen, a szerkesztő mező felett található ikonsor segítségével lehetséges. Amennyiben először csak próbálkozni szeretnél, használd a homokozót. Itt próbálgathatod a szerkesztés funkciót, anélkül, hogy amit írtál, ténylegesen megjelenne a weboldalon. Amennyiben élesben szeretnél szerkeszteni, a szócikkek mellett található szerkesztés feliratra kattintva teheted ezt meg. A szerkesztésre vonatkozó irányelveinket az írott és íratlan szabályok menüben találod. Kérlek, ezeket mindig próbáld meg szem előtt tartani! Amennyiben véleményed, kérdésed vagy problémád lenne, azt az elérhetőség alatt olvasható csatornákon keresztül juttathatod el hozzánk.

 


Új szócikk létrehozása

Új szócikket az oldal alján található "új szócikk felvétele" gomb segítségével hozhatsz létre, úgy, hogy az előtte található fekete mezőbe beírod a leendő szócikk címét, és kiválasztod a szócikk témakörét a legördülő lehetőségek közük. Amennyiben az új szócikket nem témakör, de egy már meglévő szócikk alá szeretnéd besorolni, akkor a megfelelő szócikk oldaláról indulva, az oldal alján elhelyezett felületen válaszd a "meglévő szócikk alá" lehetőséget. A szócikket minden esetben a kiválasztott témakör (vagy esetleg konkrét szócikk) alá fogja a rendszer elhelyezni! A létrehozni kívánt szócikk beírásakor figyelmeztető üzenttel jelzünk, ha már meglévő szócikket szeretnél felvinni, ezért, ha új szócikket szeretnél indítani, kérjük, tájékozódj a tartalom Menüpontban is, hogy van-e már hasonló. Amennyiben van, könnyen lehet, hogy nem érdemes újat létrehozni, hanem elég, ha azt kibővíted, vagy átszerkeszted. Ezt rád bízzuk. Mindenesetre a használhatóságon és az áttekinthetőségen nagy mértékben segít, ha nem hozunk létre ugyanabban a témában több, egymáshoz igen hasonlító szócikket, hanem inkább egyet írunk meg, de azt a lehető legalaposabban.
A szócikkek alapvetően bármilyen hosszúak lehetnek, nincsenek töredékek vagy csonkok, de ha úgy látjátok, hogy szükséges, akkor bármely szócikk bővíthető (kivéve az eredeti idézeteket). Egy téma akkor lett alaposan körüljárva, ha a hozzá tartozó szűken vett definíció mellett háttérinformációk, kapcsolódó külső és belső linkek, esetleg magyarázó ábrák, esettanulmány, példák stb. is helyet kapnak benne. A szócikkekhez ennek megfelelően természetesen képek, árbák, táblázatok is feltölthetők. Sőt! Ezen lehetőségek használatára kifejezetten szeretnénk kérni Titeket, hiszen ezek még szemléletesebbé tehetik a szócikkeket.
A Patikapédiában lévő szócikkeknek alapvetően 3 fajtája különböztethető meg:


Definíciók - amelyek várhatóan rövidebbek lesznek egy átlagos szócikknél, hiszen ebben az esetben jórészt egyszerű fogalom-meghatározásról van szó
Klasszikus leíró szócikkek - ezek egy-egy témát járnak körül, vagy bemutatnak egy céget, egy módszert, egy neves szakembert stb. A klasszikus szócikkekben remélhetőleg képek, ábrák is helyet kapnak majd.
Magyarázó szócikkek - melyeknél inkább matematikai képletek, táblázatok, folyamatábrák stb. játszák majd a kulcsszerepet, szöveges magyarázatokkal kiegészítve.


Az elkészült, megszerkesztett szócikkeket a szerkesztő felület jobb alsó sarkában található "Létrehoz" gombbal tudod véglegesíteni. Véglegesítést követően a szócikk szakmoderátorainkhoz kerül, akik jóváhagyják a szócikket.


Tekintettel az oldal tartalmára csak ellenőrzött és jóváhagyott szócikkek jelennek meg.

 

 

Meglévő szócikkek módosítása

Amennyiben egy meglévő szócikket szeretnél módosítani, kattints a meglévő szócikkek melletti narancsszínű „Szerkesztés” feliratra. Ekkor előtűnik a grafikus szerkesztő-felület, melyen a Windows-alkalmazásoknál ismert ikonok segítségével lehetséges a meglévő szöveg formázása. A meglévő szócikkeket bárki és bármikor módosíthatja. Itt is szeretnénk azonban felhívni a figyelmet arra, hogy "rongáló" szándékkal nem érdemes hozzányúlni a szócikkekhez. Egyrészt mert méltatlan lenne hozzád, és alapvetően nem is feltételezzük, hogy ilyesmi megfordul a fejedben, másrészt a szakmoderátorok csak a valós tartalmú, jól kidolgozott szócikkeket engedélyezik, továbbá folyamatosan átnézik a tartalmakat, annak érdekében, hogy a Patikapédia szakmaisága és hitelessége megmaradjon.
Amennyiben nem vagy biztos magadban, de mégis úgy érzed, szíved szerint módosítanál egy definíciót, alapvetően két, sőt, inkább három lehetőséged van:


1. bátran vállalod a véleményed, és egyszerűen átírod a kérdéses részt
2. nem törlöd ki a már meglévő tartalmat, hanem kiegészíted a szócikket
3. kikéred a fórumon a többi Patikapédia-látogató véleményét az adott kérdéssel kapcsolatban, és megvitatjátok a dolgot

 

Homokozó

A Patikapédia szerkesztését a homokozóban tudod próbálgatni. A homokozó arra szolgál, hogy megismerkedj a Patikapédia szerkesztő-felületével, kipróbálgasd, mi hogy működik, hogyan tudsz képeket feltöleni, táblázatot szerkeszteni stb. Mindezt természetesen anélkül, hogy élesben is megjelenne a szócikkekben. Ha már tapasztaltabb wiki-használó vagy, de pl. egy táblázattal meggyűlik a bajod, vagy csak meg szeretnéd nézni, hogy hogyan fog kinézni, amit alkottál, ezt is a homokozóban érdemes megtenned. Egyéb esetben, ha elvileg tudod, hogy mit hogy' kell megszerkeszteni ahhoz, hogy az elképzelésed szerint jelenjenek meg a dolgok, vagy egyszerűen csak át szeretnéd olvasni a beírtakat, mielőtt élesítenéd a változtatásokat, ezt a szerkesztő mező alatti „Előnézet” gomb segítségével teheted meg.

 


Fórum

A fórum, amelybe a weboldal legtöbb részéhez hasonlóan bárki és bármikor írhat, az oldal szerves részét képezi. Elsősorban ez a rovat hivatott betölteni a Patikapédia közösségi funkcióját. Az oldal tematikájából adódóan kifejezetten szakmai fórumról van szó. Szerepe többrétű. Korábban már volt róla szó: ha nem vagy eléggé biztos abban, hogy amit szeretnél írni vagy átjavítani, az mások szerint is helytálló-e, akkor a kérdést a fórumon vitára tudod bocsátani. További funkciója lehet általános gyógyszerészeti- és orvosi dolgokkal kapcsolatos nézetek megvitatása. Annak ellenére, hogy több szakmai weboldal létezik, ezeken elsősorban egy-egy cikk vagy hír kapcsán van lehetőség hozzászólásra, amely hozzászólások ritkán érintenek mélyebb szakmai, általános kérdéseket. Viszont a Patikapédia fórumában nyugodtan leírhatod, megvitathatod a ezeket a szakmai meglátásaidat is. Továbbá természetesen magáról a Patikapédiáról is a fórumban tudsz véleményt cserélni.

 


Sajtóközlemény

A sajtóközlemény rovatot azért hoztuk létre, hogy bárki, bármikor, egyszerűen és ingyenesen jelentethessen meg híreket, információkat, akár egy céggel, egy kampánnyal, egy ügyféllel, egy új pozícióval stb. kapcsolatban. Mivel a téma nem körülhatárolt (gyógyszerészeti- és orvosi és témához való kapcsolaton túl), a sajtóközlemény rovat ilyen értelemben üzenőfalként is szolgálhat. Kérünk, hogy minden ilyen szubjektív megjelenést a sajtóközlemény rovatba vigyél fel, és a szócikkeket kezeld a független szakmai szempontoknak megfelelően. így lesz érték mindenkinek.

 


Sok sikert!
A Patikapédia csapata
 

Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!