Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A metadon mesterségesen előállított, morfinhoz hasonló, bódító fájdalomcsillapító. Minthogy gátolha a heroin megvonási tüneteit, elsősorban heroinfüggőket kezelnek vele, de néha rosszindulatú daganat miatt támadó fájdalom enyhítésére is használják. Naponta egyszer adják szájon át. A mellékhatásai olyanok mint a többi fájdalomcsillapítóé: hányinger, székrekedés, vizelet visszatartás. A metadon maga is függőséget idéz elő, de könnyebb tőle megszabadulni (bár nem mindig) mint a herointól.

 

Noha a metadon nem gyógyítja a gyógyszerfüggőséget, lehetővé teszi a páciens számára, hogy irányítsa az életét, kevésbé bonyolódjon bele bűncselekményekbe és illegális kábítószer kereskedelembe, ezáltal kisebb társadalmi és jogi következményeknek teszi ki magát, s csökken az a veszély is, hogy HIV-vel valamint a májgyulladás B és C vírusával megfertőződik.

 

Kapcsolódó szócikkek

 

Hirdetés







Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!