Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A tuberkulózis (gümőkór), rövidítve tbc, embert és állatot egyaránt érintő fertőző betegség. A gázcsere lebonyolítására alkalmas terület Tuberkulózis - fertőző tüdő betegségcsökkentésével károsítja a tüdőt, és megnehezíti a légzést. Kezelés nélkül a beteg az oxigénhiányba és a kimerültségbe belehalhat.

A XVII. és XVIII. században Európában a gümőkór okozta a halálesetek 25 százalékát. A XX. században a halálozási arány a javuló egészségügyi és higiéniai állapotok következtében látványosan csökkent, a penicillin és más antibiotikumok bevezetésével pedig tovább csökkentette a betegség áldozatainak a számát. A tébécé ennek ellenére jelen van olyan területeken, ahol az emberek alultápláltak, zsúfolt lakókörnyezetben élnek, és rossz az egészségügyi ellátás. Körülbelül 3 millió ember hal meg a betegségben évente, nagy részük a fejlődő országokban.

 

Magyarországon a gümőkór előfordulása növekvő tendenciát mutat, különösen az alkoholisták és a legyengült immunrendszerű, például a HIV-pozitív emberek körében. A tébécé újbóli megjelenése részben a gyógyszerekkel szemben ellenálló baktériumtörzsek okozta fertőzésekkel magyarázható.

 

A gümőkórral fertőzött egyének nem okvetlenül betegszenek meg. Náluk azért nem alakul ki a betegség, mert az immunrendszerük elegendő védelmet nyújt. A fertőzés akár évekig inaktív maradhat, és akkor támad, amikor az immunrendszer legyengül.

 

A tuberkulózis tünetei:

A gümőkór tünetei a következők:

A tuberkulózis kezelése:

A gümőkórt hónapokig tartó antibiotikum-kúrával gyógyítják.

 

Mikor forduljunk orvoshoz?

Akkor, ha a köhögés és a köpetürítés három hétnél tovább fennáll.

 

Mit tesz az orvos?

Tébécé gyanúja esetén mellkasi röntgen vizsgálatra küldi a beteget, és köpetmintát vesz. A köpetben ki lehet mutatni a baktériumok jelenlétét. A baktériumtenyésztés eredménye hat hét múlva várható. Ha az úgynevezett tuberkulinpróba pozitív, azt jelenti, hogy az illető már találkozott a kórokozóval, vagy korábban gümőkór elleni BCG-oltást kapott.

A gümőkór korai kezelése során alkalmazott antibiotikum-kombinációnak köszönhetően a betegek többsége teljesen felépül. A páciens viszonylag gyorsan eléri a nem fertőző állapotot, ám a teljes kúra általában kilenc hónapot vesz igénybe.

 

A tuberkulózis megelőzése:

A gümőkór megelőzésének legfontosabb feltétele a higiénikus életmód és a helyes táplálkozás. Magyarországon a gyermekek már csecsemőkórban megkapják a BCG-oltást, ami egész életen át tartó védettséget biztosít a gümőkórral szemben. Védőoltás beadása ajánlott azoknak is, akik különösen fertőzött területre utaznak.

 


A szócikkhez társított címkék:
tüdő
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!