Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A tüszős mandulagyulladás egy járványos, fertőző betegség. A tüszős mandulagyulladás kórokozója, a Streptococcus haemoliticus, súlyos szövődményeket okozhat. Ezek közül a leggyakoribb a rheumás szívizom- és -billentyűgyulladás, a sokízületi gyulladás és a vesegyulladás.Tüszös mandulagyulladás

 

Elkerülhetjük a kellő időben és adagban szedett penicillinszármazékkal.

 

A tüszős mandulagyulladás tünetei

 

A beteg szinte képtelen nyelni a fájdalomtól. Társulhat magas lázzal, máskor nincs láz.

 

A tüszős mandulagyulladás kezelése

 

A kezelés történhet antibiotikum injekcióval, vagy szájon át szedhető antibiotikumokkal, melyeket körülbelül 10 napig kell szedni.

 

Néha a mandula gyulladása áttöri annak tokját és a mandula körüli kötőszövetbe terjed a gennyes folyamat: mandula körüli tályog keletkezik. Ilyenkor az egyik mandula körül nagy duzzanat lép fel, mely a nyelvcsapot ellenkező oldalra tolja. Az orvos az elülső garatíven ejtett metszéssel megnyitja a tályogot, és lebocsátja a gennyet. Legjobb a mandulát ilyen esetben azonnal kivenni. Ha ezt valami akadályozza, hat hét múlva mindenképpen meg kell szabadulni az ettől kezdve örökké beteg mandulától, mert nagy a szövődmény és a kiújulás veszélye.

 

Ha a mandulatályog nincs megoldva, életveszélyes szeptikus állapot léphet fel, a genny a nyaki izomrésekbe, akár a mellkasba is betörhet. A torokmandulákkal együtt vagy külön az orrmandulákon és a nyelvgyöki mandulán is hasonló gyulladás keletkezhet.

 

Kapcsolódó szócikkek


A szócikkhez társított címkék:
gyulladás , mandula
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!