Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


latin: tonsillectomia (tonzillektomia) - tonsilla: mandula, ectomia: kivágás, eltávolítás

A kisgyermekkorban az egyik leggyakoribb műtét a tonsillectomia. Erre azért kerülhet sor, mert a torok- vagy az orrmandulák olyannyira megnagyobbodnak, hogy légzés- és nyelési zavart okoznak, sűrűn visszatérő felső légúti panaszokkal. A műtét elkerülhetetlen, ha esetleg tályog alakul ki a mandulák környékén – ez inkább felnőttkorban jellemző –, a súlyos magas lázzal járó, gyakran visszatérő mandulagyulladás esetén, vagy ha ennek szövődményeként más szervre is kiterjed a gyulladás (pl. vesegyulladás). Az orrmandulák megnagyobbodása – a gyakori légúti fertőzések következménye – miatt kialakuló nehéz légzés, az állandó szájlégzés, ami növeli az újabb fertőzés kockázatát.
A rutinműtét kb. 10-15 perces beavatkozás, amelyet altatásban vagy helyi érzéstelenítésben végeznek. A mandulákat vagy kimetszik, vagy kikaparják és a szájon át távolítják el. A műtétet csak három éves kor után végzik el. Egy-két napos kórházi ellátást igényel, kb. két héten belül teljesen gyógyult lesz az operált.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!