Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


latin: tonsilla (tonzilla)

 

A mandulák [nyirokszerv]?ek, amelyek a száj és a garat közötti kapu nyálkahártyája alatt helyezkednek el. A 3 mandulatípust az előfordulási helye alapján nevezték el. A A garatmandula[nyelvmandula]? a nyelv hátsó harmadán terül szét, a [szájpadmandula]? a nyelvgyök két oldalán található a [szájpad]?ot a nyelvvel összekötő redők között, míg a garatmandula az orr mögötti térben húzódik meg.

 

 

A mandulák a [légző rendszer]? és emésztőrendszer bejáratánál helyezkednek el, ahol védik a testet a szájon és orron át bejutó baktériumoktól és vírusoktól. [Nyiroksejt]?ek képződnek bennük, amelyek eljutnak a szájba és a torokba is.

 

 

A mandulagyulladást rendszerint bakteriális fertőzés okozza. Ha a szájpad manduláról átterjed a fertőzés a lágy szájpad körüli térre, gennyes mandula körüli tályog alakul ki. Ilyenkor a tályogot megnyitják, s a beteg visszérbe (intravénásan) nagy adagú antibiotikumot kap.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!