Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A mindennapok során érzékszerveink közül a szemünk van kitéve a legtöbb megpróbáltatásnak, hiszen a mesterséges megvilágítás, Szemtorna - a szemizomnak mozgásra van szüksége, hogy megőrizze a rugalmasságáta televízió, a számítógépmonitor, a légkondícionáló használata mellett a szemünk közvetlenül érintkezik a külvilággal, így az onnan érkező por, füst és egyéb zavaró hatásokkal is meg kell küzdenie. Nem véletlen, hogy a köznyelvben is azt mondjuk, ha valamit féltünk: "Úgy vigyázok rá, mint a szemem fényére." 

 

A látáshibák (rövidlátás, távollátás, [időskori szemgyengeség]?, asztigmatizmus, kancsalság) okai bizonyos kóros állapotok konzerválódásában keresendők.

Mint minden más izmunknak, így a szemizmoknak is mozgásra, pihenésre, ellazulásra van szükségük, hogy rugalmasságukat minél tovább megőrízzék.

Fontos és hasznos a szemtorna, hiszen ezzel nagyon sokat tehetünk szemünk érdekében. 

 

Lásd még: Látáskorrekció

 

A gyertya és az "átlátszó ujj" gyakorlata  

 

Helyezzünk el az ülőhelyünktől egy méterre egy gyertyát. Nyújtsuk ki az egyik mutatóujjunkat, tartsuk a szemünktől mintegy 30 cm távolságban a gyertya irányába. Fixáljuk a gyertyát! Mi történik az ujjunkkal? "Átlátszóvá" válik, majd "megduplázódik" és köztük ott a gyertya. Majd figyelmünket fordítsuk az ujjunkra! Mi történik a gyertyával? Váltsunk párszor nézőpontot oda-vissza! Ha nem látjuk rögtön duplán az ujjunkat vagy a gyertyát, nézzünk el egy fél percre a távolba. Ez a gyakorlat azért jelent felüdülést a szem számára, mert a két, egyszerre szemügyre vett tárgy egymástól viszonylag nagy távolságra van.

 

További szemtorna gyakorlatok és hasznos információk: www.szemtorna.hu

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!