Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A látás az a folyamat, amelynek során a szembe jutó fény keltette idegingerületek képessé teszik az agyat arra, hogy érzékelje a tárgyak alakját, méretét, színét, mozgását és helyét. Ahhoz, hogy valós színűek legyenek a jól azonosítható tárgyak, a fénysugaraknak megfelelő‘ módon kell áthaladniuk a szemen, s hibátlanok kell legyenek a kép érzetének kialakulásához szükséges fizikai, kémiai és elektromos folyamatok is.

 

A szembe jutó fénymennyiséget a szivárványhártya szabályozza. Ez a szem elülső‘ részének színes része, amely a szemet elölrő‘l határoló áttetsző‘ szaruhártya mögött helyezkedik el. A szaruhártya a [szembogár]?on (pupilla) át fókuszálja a fényt a szemlencsére, amely szintén fénytörő‘ átlátszó szerkezet. A szemet érő fény elhajlik és elnyelő‘dik. Az elhajlás mértéke a szaruhártya és a szemlencse alakjától függ. A szemlencse alakját a közelében levő‘ izmok változtatják, s ez teszi lehető‘vé, hogy közeli tárgyakra is fókuszálhasson.

  

Ezután a fénysugarak áthaladnak a szem közepét kitöltő‘ üvegtesten, s elérkeznek a szem hátsó részén levő recehártyához, amelyben fényérzékelő sejtek vannak. Bennük gerjednek azok az [idegingerület]?ek, amelyek a látóidegen át az agyba jutnak.

 

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!