Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

Az AB0 vércsoport tulajdonságot a vörösvértestek sejtmembránjának felszíni markerei hordozzák.
A-val és B-vel jelölt két típusa ismert, ezek kombinációjából négyféle vércsoport jöhet létre. Az A vércsoportnál a vörösvértest felszíni antigénje A, vérplazmában előforduló antitest az anti-B (B ellenes). A B csoport felszíni markere a B antigén, a plazmában A ellenes antitestek vannak jelen. Az AB vércsoport vörösvértestjein A és B antigének is vannak, vérplazmájában nincs A, B antitest. A 0-s vércsoport vörösvértestjein sem A, sem B antigén nem helyezkedik el, plazmájában viszont B és A ellenes antitestek is vannak.
 
Landsteiner volt a vércsoport rendszer első leírója és ő fogalmazta meg azt a szabályt, hogy egészséges felnőtt ember vérplazmája soha nem tartalmazhatja azt az antitestet, amely a saját vörösvértestet kicsapja, de a plazmájában található olyan ellenanyag, amely a saját keringő vörösvértestjeire nem hat.
A vércsoport antigének aminosavakból és [szénhidrát]?okból felépülő immunglobulinok.
 
A nem megfelelő vércsoporttal végzett vérátömlesztés (transzfúzió) szövődményt okozhat, ezért csak AB0- és Rh-azonos vért szabad használni!


A szócikkhez társított címkék:
AB0 , vér , vércsoport
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!