Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A legtöbb altató vényköteles, mert számos veszélyes mellékhatásuk ismert.

 

Mellékhatások:

A nem megfelelően kiválasztott szerek, vagy más egyéni sajátosságok miatt hatásuk az ébredés utánra is kinyúlhat – bágyadtságot, figyelmetlenséget, fáradtságot okozva, ami különösen veszélyessé teszi a vezetést, gépkezelést.


Különösen nagy kockázatot jelent e szerek mellett az alkoholfogyasztás, antidepresszánsok, ópiátok, antihisztaminok alkalmazása. E szerek mindegyike a légzés lelassulását is eredményezheti, együtt alkalmazva pedig fokozódik e hatásuk.

 

Túladagolásuk súlyos – akár életveszélyes – következményekkel is járhat. Idősek és légzési zavarokkal küszködő betegeknél alkalmazásuk különösen kockázatos, mert e szerek gyakran csökkentik az agy légzőközpontjának a működését is.

Könnyen, rövid idő alatt kialakulhat az altatókkal kapcsolatos függőség. Az altatók elhagyásakor elvonási tünetek léphetnek föl. Ajánlatos a szer adagját lassan csökkenteni, a szedés teljes elhagyása hetekig tartson. A gyógyszer szedésének átmenet nélküli abbahagyása az eredeti alvászavar hirtelen romlását és a szorongás felerősödését vonhatja maga után.


A szócikkhez társított címkék:
altató , alvászavar , antihisztamin , benzodiazepin , mellékhatás
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!