Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A barbitursav származékaiból készült altató, nyugtató, kábító, görcsgátló és oldó hatású gyógyszerek.

A barbiturát-származékokat tartalmazó gyógyszereket korábban évekig, évtizedekig alkalmazták alvászavarral, különböző nyugtalanságokkal küzdő betegeknél. A sok nemkívánatos, kifejezetten káros mellékhatás között az egyik, hogy a súlyos gyógyszerfüggőséget okoz. Ma már ellenjavalt nyugtatóként, altatóként történő alkalmazásuk. Az említett panaszokra a benzodiazepin származékokból, illetve a zopiclone, a zaleplon és a zolpidem készülő gyógyszereket adják, amelyek mind az átmeneti, mind a krónikus alvászavarok kezelésénél bevált szerek.

A gyógyászatban intravénás narkotikumként és antiepileptikumként használatos.

 

Csoportosítása:

A barbitursav származékainál hatástartamuk alapján négy csoportot különböztetünk meg: tartós, közepesen tartós, rövid, ultrarövid hatású barbiturátokat.

 

Hatásai:

Szedativ, hipnotikus, narkotikus és görcsgátló terápiás hatással rendelkeznek. Narkotizáló hatásuk miatt a gyógyszeres drogfüggők – ha sikerül hozzájutniuk – kedvelt szerei közé tartoznak a barbiturátok, túladagolásuk halálos is lehet.

 


A szócikkhez társított címkék:
altató , alvászavar , barbiturát
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!