Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A hidroterápia körébe tartozó gyógyító és tünetenyhítő eljárás, amellyel a test meghatározott területeit hideg vagy meleghatással stimulálják, vagyis célzott ingerekkel fokozzák a szervezet öngyógyító erejét.

 

A borogatás kiváltotta inger annál erősebb, minél nagyobb a bőrfelület és a borogatás hőmérséklete közötti különbség, és minél hosszabb e hőmérsékletkülönbség fenntartása mellett az alkalmazás időtartama. E módszerrel elősegíthető a szervezetben lévő káros anyag kiválasztásának felgyorsítása. A legismertebb a szobahőmérsékletű, langyos vízbe mártott textil – népies nevén priznic –, amelyet vagy az egész testre vagy a test egyes részeire csavarnak, majd két száraz réteggel borítják be. Ez a fajta borogatás a testtől hőt von el, láz- és fájdalomcsillapításra használják.

 

A hideg borogatáshoz vagy jeget tesznek a vízbe, és 10-15 percenként cserélik a borogatást, vagy jégtömlőt, vagy a speciális géllel töltött párnát alkalmazzák, ami csillapítja a vérzést és szívnyugtató hatású.

 

A forró, 40-45 °C-os vízzel készült borogatás, vagy hőpalackos, vagy vászonba kötött sóval, homokkal, cseréppel, vagy forróra melegített, textilbe csavart fedővel készült borogatás mind izom-, mind hasgörcsre hatásos. A vizes borogatások hatását kamilla-, mustárliszt-, borecet-, szénavirág-, ámika-tinktúrával fokozhatjuk. Ma már a hagyományos eszközök – sál, kendő, törülköző stb. – mellett egyre elterjedtebbek a hideg-meleg borogatásra egyaránt alkalmas, hosszú hőtároló képességű géllel töltött párnák, amelyek különböző méretben, textilbevonattal, vagy anélkül kaphatók.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!