Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A csípőcsont, más néven coxae a legnagyobb és a legfelső csontja a csontos medencének. Ez a legtöbb gerincesnél megtalálható. A halak és a kígyók azonban nem rendelkeznek ilyennel. Csípőcsont


Az ember csípőcsontja két résre oszlik:

  • test
  • lapát


Test:
A test az ízületi ároknál válik tagjává az alakzatnak és ennek 2/5-öd részét képzi. A külső szegélye alkotja részben az ízületi árok holdas felületét, más részben pedig az ízületi árokhoz tartozik. Belső felülete a kismedence falának része, valamint a belső elfedő izom néhány szálának kapcsolódási pontja. Alul folytatódik az ülőcsont és a szeméremcsont medenceövi felületével.

Lapát:
A medenceövet oldalirányba határolja lapát, vagy szárny, ami a legnagyobb rész. Külső és belső felülete, és egy elülső és egy hátulsó szegélye van.

Csípőtaréjok:
Az emberi csípőtaréjok távolsága a medence legnagyobb szélessége. A felnőtt nőknél átlagosan 27,6 cm., férfiaknál 28,1 cm.
A méretek ismerete hasznos információ a szülészetben.
 


A szócikkhez társított címkék:
coxae , csípő , csont
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!