Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A rosszindulatú daganatos megbetegedések világszerte előkelő helyen szerepelnek a vezető halálokok között. A szív- és érrendszeri betegségek egyre hatékonyabb megelőzése következtében a rákos betegségek előbb-utóbb a halálozási statisztikák élére kerülnek. A daganatok előfordulásának növekedése többek között a dohányzásnak, a mértéktelen alkoholfogyasztásnak és a helytelen táplálkozásnak tulajdonítható. A táplálkozási tényezők a rosszindulatú megbetegedések 30-50%-nak keletkezésében játszanak szerepet.

 

Életünk során egyre több olyan hatással kerülünk kapcsolatba, amely daganatkeltő vagy a daganatkeletkezés esélyét fokozza. A környezetünkben folyamatosan jelenlévő kemikáliák, szabad gyökök befolyásolják szervezetünk biokémiai folyamatait. Ezen vegyületek főként a légutakon keresztül, az elfogyasztott élelmiszerekkel valamint a bőrön keresztül jutnak be szervezetbe. A védekezési rendszer sokáig képes megakadályozni az expozíció káros hatásait, azonban e kapacitás kimerülésével szervezetünk már nem képes ezen folyamatok ellen védekezni, s ilyenkor egyes biomolekulák (DNS, fehérje) károsodást szenvednek, minek következményeként különböző betegségek alakulhatnak ki, például daganatos elváltozások.

Ezek azonosítása és kiküszöbölése a daganatellenes küzdelem leghatékonyabb területe lehet elsősorban az egyéni és a szervezett megelőzés és a szűrések segítségével.


A szócikkhez társított címkék:
daganat , daganatos betegség
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!