Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Különböző pszichiátriai affektív (érzelmi, hangulati) kórképekre használatos inkább köznyelvi kifejezés. Ebben az értelemben a lehangoltságra, veszteségérzetre, elesettségre, egykedvűségre, sajátos érzéketlenségre, öngyilkossági késztetésekre használják. A depresszó különböző tünetei szinte a népesség 90%-nak életében néhányszor előfordulnak. A magyar felnőtt lakosság körében 15-20% közé tehető a visszatérő depresszióval küszködők száma, de a depresszió tüneteivel nagyon sokan nem fordulnak orvoshoz. Itthon a leggyakrabban a 15-19 év közötti és a 45-50 éves korosztályt érinti.

 

Tünetei:

Orvosi értelemben akkor diagnosztizálnak depressziós kórképet, ha az alábbi tünetekből legalább öt fenáll egy kéthetes időintervallumban, illetve e tünetek valamely korábbi magatartás változásaként jelennek meg.

  • Szinte mindennap több órán át, vagy egész nap fennálló levert hangulat. Gyerekeknél vagy serdülőknél az ingerültség mögött levert hangulat állhat
  • Az érdeklődés és örömérzet szinte teljes elvesztése
  • Súlycsökkenés vagy -gyarapodás, ami az étvágytalanság, vagy a fokozott éhségérzet velejárója, ez kb. 5%-os eltérést jelent egy hónapon belül. Kisgyermekeknél a normális súlygyarapodás elmaradása.
  • Álmatlanság és alvászavar sűrű, mindennapos megjelenése.
  • Túlmozgásosság (motoros agitáció) vagy ennek ellenkezője a lelassultság, a beteg nehezen veszi rá magát, hogy megmozduljon.
  • Állandó vagy sűrűn visszatérő fáradtságérzet.
  • Önértékelési zavar, önmaga alulértékelése, állandó bűntudatérzet.
  • Összpontosítási nehézségek a gondolkodásban, a döntési képesség csökkenése, vagy elvesztése
  • A halálvágy gondolatának ismétlődő visszatérése, öngyilkossági gondolatok felvetődése.

Okok:

A depressziót belső (endogén) és külső (exogén) okok is kiválhatják. Előbbi esetben a szervezet vitaminhiánya,  vagy a szerotonin, noradrenalin neurotranszmitterek alacsony termelési szintje, vagy egyensúlyának zavara állhat a háttérben. Az exogén depressziót meghatározható külső okok idézik elő, haláleset, kudarc, szerelmi bánat stb.

 

Kezelés:

Pszichoterápiaval és gyógyszeresen kezelik, gyógyszert - antidepresszánst - csak súlyos, visszatérő depressziós betegeknél alkalmaznak. Ugyanakkor szinte mindenki szedett már élete során hosszabb-rövidebb ideig ilyen szert. A nem szakorvosi gyakorlatban sajnos elterjedt, hogy könnyen írnak fel ilyen szereket, ezért nem véletlen, hogy a gyógyszeripar legjelentősebb bevétele ezekből a szerekből származik.

Sok szakember a gyógyszerterápiát elutasítja, mert az antidepresszánsok gyógyszerfüggőséget okoznak, a leszokási kísérletek súlyosabb depressziót válthatnak ki, mint amilyen az eredeti volt, egyes kutatások szerint antidepresszánsokat szedők körében gyakrabban fordul elő öngyilkosság.

 

 


A szócikk alá tartozó bejegyzések:

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!