Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


latin: endometriosis

 

Körülbelül minden tizedik nő szenved endometriózisban, sokszor évekig nem ismerik fel a betegséget.

A méhnyálkahártyával azonos szövet jelenik meg a hasüreg más részében is, melynek normális esetben csak a méh üregében szabadna előfordulniuk.

 

 Hüvelygomba
    Az egészséges női szervezet intim területén a kórokozók szaporodását a hüvelyflóra bonyolult egyensúlyi rendszere gátolja. Sokszor azonban olyan hétköznapi tényezők, mint a szénhidrátban gazdag táplálkozás, antibiotikumos kezelés, vagy éppen a túlzásba vitt intimhigiénia megbonthatja a rendszer egyensúlyát, és bizonyos baktériumok, gombák túlszaporodásával különféle elváltozások mehetnek végbe. Részletesen a hüvelygombáról >>

Megjelenhetnek a petevezetékeken, húgyhólyag falán, bélen, a kismedencei kötőszöveteken, inakon, szalagokon. A rossz helyen lévő méhszövet menstriációkor megvastagodik, vérezni kezd, de a vér nem tud elfolyni, kialakul egy pangás. A szövetek között gyulladás, összenövések, ciszták alakulhatnak ki. A petefészek működését a területén kialakult kóros szövet akadályozhatja, mely meddőséghez is vezethet.  

 

Milyen tünetek esetén kell endometriosisra gondolni?

 

 A menstruáció komoly fájdalommal jár, mely sokszor csak gyógyszerrel elviselhető. Alhasi fájdalommal járhat ha a kóros szövetszaporulat vérezni kezd. A vizelés fájdalmas lehet ha a méhszövet a húgyhólyagban jelenik meg. A fájdalom kialakulhat akár székeléskor is, ha a végbélen van méhszövet, vagy nemi élet során okozhat kellemetlen érzést.
 
                                                                                                  
Diagnózis
Ha a góc elég nagy, vizsgálattal kitapintható. Hüvelyi illetve hasi ultrahangos vizsgálat segítheti a kórisme felállítását.                         
 

Endometriózis laparoszkópos vizsgálataAz endometriózis kezelése

 

Sebészi megoldása a rossz helyen kialakult méhszövet eltávolítása [laparoszkóp]?os műtéttel. Ilyenkor kis mestszéseket ejtenek és optikai eszköz segítségével a hasüregben elvégzik a beavatkozást.

A cisztákat kimetszik, a petevezeték érintettsége esetén átjárhatóvá teszik.

Hormonkezelés is szóba jöhet.

 

 

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!