Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Ételfertőzés
Verzió: 10  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2010-12-30 01:42:30
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Az egyik leggyakoribb [emésztőrendszer]i megbetegedés az étel[fertőzés], ami egészen enyhe, de súlyos életveszélyes tünetekkel is járhat. A köznyelvben gyomorrontásnak nevezett betegség mögött az esetek többségében is valamilyen bakteriális fertőzés szokott állni, de [vírus]ok, gombák és [parazitá]k is okozhatnak ételfertőzést vagy -mérgezést. Az enyhe tünetek orvosi kezelést sem igényelnek, így előfordulási gyakoriságáról nehéz képet alkotni.

Az ilyen ételfertőzéseket általában a [higiénés szabályok] nem megfelelő betartása, a helytelen, hosszú ideig történő tárolás okozzák. Bakteriális ételfertőzéseket leggyakrabban tejszínes vagy tojásos készítmények – habok, krémek – okozhat, de gyakori a házilag készített húskészítmények, a disznósajt okozta ételfertőzés is. A főtt tészta, hal- és gombás ételek, a hosszabb ideig tárolt nyitott konzervek is ideális táptalaja a [baktérium]ok elszaporodásának.
A leggyakrabban előforduló ételfertőzést a [Salmonella] nevű baktérium okozza, a tünetek 8–12 órán belül jelentkeznek. Az olyan fertőzéseknél, amelyeknél nem az élő baktérium okozza a tüneteket, hanem annak [toxin]ja, a tünetek néhány órán belül (1-5 óra) megjelennek, ilyen a például a [sztafilokokkusz] okozta ételmérgezés.
Tünetei a rossz közérzet mellett gyomorfájás, hányinger, hányás, hasmenés, de [láz]at is okozhat, ill. általános levertséget. A tünetek erőssége attól függ, hogy milyen típusú a fertőzés, ill. az élő baktériumok okozta esetekben, milyen mennyiségű törzs jutott a szervezetbe. A fertőzés okától és súlyosságától függően megjelenhet valamennyi tünet, de az is lehetséges, hogy csak egy-egy tünetcsoport jelentkezik. A [hányás] és a hasmenés súlyos folyadékvesztést okozhat, amit a beesett szemek, a száj- és ajakszárazság, bőr feltűnő szárazsága és ritka vizelés jelez. A kiszáradás pedig életveszélyes keringési elégtelenséget okozhat, ami végzetes kimenetelű lehet. Főként kisgyermekeknél és időseknél lép fel gyakrabban a kiszáradás okozta keringési elégtelenség, ezért fontos a nagy mennyiségű folyadékfogyasztás ilyen esetekben. Ha a hányás miatt a folyadékpótlás nem lehetséges azonnal orvosi ellátásra van szüksége a betegnek a mesterséges folyadékpótlás miatt.
Ételfertőzést, ill. ételmérgezést leggyakoribb kórokozói: Salmonella, Sztafilokokkusz, Escherichia coli baktériumtörzsek, Campylobacter jejuni, a gombák mikotoxinjai, paraziták.

Az egyik leggyakoribb [emésztőrendszer]i megbetegedés az étel[fertőzés], amely a legtöbbször egészen enyhe lefolyású, de ritkán súlyos, életveszélyes állapottal is járhat.

A köznyelvben gyomorrontásnak nevezett betegség mögött az esetek többségében valamilyen bakteriális fertőzés szokott állni, de [vírus]ok, gombák és [parazitá]k is okozhatnak ételfertőzést vagy -mérgezést. Az enyhe tünetek orvosi kezelést sem igényelnek, így előfordulási gyakoriságáról nehéz képet alkotni.

 

Az ilyen ételfertőzéseket általában a [higiénés szabályok] nem megfelelő betartása, a helytelen, hosszú ideig történő tárolás okozzák. Bakteriális ételfertőzést leggyakrabban tejszínes vagy tojásos készítmények – habok, krémek – okozhatnak, de gyakori a házilag készített húskészítmények, a disznósajt okozta ételfertőzés is. A főtt tészta, hal- és gombás ételek, a hosszabb ideig tárolt nyitott konzervek is ideális táptalaja a [baktérium]ok elszaporodásának.
 
A leggyakrabban előforduló ételfertőzést a [Salmonella] nevű baktérium okozza, a tünetek 8–12 órán belül jelentkeznek. Az olyan fertőzéseknél, amelyeknél nem az élő baktérium okozza a tüneteket, hanem annak [toxin]ja, a tünetek néhány órán belül (1-5 óra) megjelennek, ilyen a például a [sztafilokokkusz] okozta ételmérgezés.
 
Tünetei a rossz közérzet mellett gyomorfájás, [hányinger], [hányás], [hasmenés], de [láz] is kialakulhat, valamint általános levertség. A tünetek erőssége attól függ, hogy milyen típusú a fertőzés, illetve az élő baktériumok okozta esetekben, milyen mennyiségű kórokozó jutott a szervezetbe.
A fertőzés okától és súlyosságától függően megjelenhet valamennyi tünet, de az is lehetséges, hogy csak egy-egy tünetcsoport jelentkezik. A hányás és a hasmenés súlyos folyadékvesztést okozhat, amit a beesett szemek, a száj- és ajakszárazság, bőr feltűnő szárazsága és a vizelet mennyiségének csökkenése jelez. A kiszáradás életveszélyes keringési elégtelenséghez vezethet, amely végzetes kimenetelű lehet. Főként kisgyermekeknél és időseknél lép fel gyakrabban a kiszáradás okozta keringési elégtelenség, ezért fontos a nagy mennyiségű folyadékfogyasztás ilyen esetekben. Ha a hányás miatt a folyadékpótlás nem lehetséges azonnal orvosi ellátásra van szüksége a betegnek a mesterséges folyadékpótlás miatt.
Ételfertőzés, illetve ételmérgezés leggyakoribb kórokozói: Salmonella, Sztafilokokkusz, Escherichia coli baktériumtörzsek, Campylobacter jejuni, a gombák mikotoxinjai, paraziták.











Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!