Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A fog (latinul: dens, dentis) csontszerű szerv a szájüregben, amely egy látható koronából, és az állcsontban rögzülő gyökérből áll. Fő funkciója a táplálék felaprózása, a rágás, de szerepet kap a beszédhangok képzésében, és az esztétikai megjelenésben is.

 

Az emberi szervezetben 2 rend fogazat fejlődik ki: az első, az ún. tejfogazat, ami születés után kb. fél évvel kezd megjelenni, és a maradandó fogazat, ami 6 éves kor után. A 20 tejfogat 32 maradandó fog váltja fel. 

 

Anatómia

A szájüregbe nyúló részt koronának (corona dentis), a fogmederben lévő részt gyökérnek (radix dentis) nevezzük, s a kettő határánál van a fognyak (collum dentis).

 

A fog felépítése 

 

A fogak egy vagy több foggyökérrel rögzülhetnek az arccsont és az állkapocs fogmedrébe. Az elülső fogaknak és a kisőrlőknek általában egy gyökerük van, kivéve a felső első kisőrlőt.

A fog belsejében található a fogpulpa, vagyis a fogbél, ami sejteket, idegeket, ereket tartalmaz. (A fogbél közvetíti az agy felé a fájdalom-, [hő]?- és tapintásingereket, valamint gyulladásos reakcióra is képes.) Ezt kívülről teljesen körbeveszi a dentin, kivéve egy kis részt a gyökércsúcson. A dentint a koronai részen zománc, a gyökéren pedig cement fedi. A zománc és a cement a fognyak-nál találkozik. A fogmederben a fogak a gyökérhártya által rögzülnek.

 

A metszőfogak harapásra, a szemfogak tépésre, a kisőrlők darabolásra és szétnyomásra, míg a nagyőrlők a rágásra alkalmasak.

 

Fogsor  

Egy felnőtt fogsor

 

 

Fogaink mindennap alapos tisztításra szorulnak. Naponta minimum 2-szer (reggel és este) mossunk fogat, jóllehet minden étkezés után ajánlott. A fogak legnagyobb ellensége a fogkő, ami tulajdonképpen el nem távolított, idővel megkövesedett lepedék. Jó fogmási technikával, az el nem érhető helyeken fogselyem használatával, valamint rendszeres fogászati ellenőrzésekkel sokat tehetünk a fogkőképződés ellen. 

A rendszeres dohányzás, a kávé, tea és bor fogyasztása elszíneződéseket okozhat a fogzománcon, így ezen élvezeti szereket használók fokozottan ügyeljenek a fog- és szájápolásra. Kaphatók fogfehérítőt tartalmazó fogkrémek, illetve jól bevált házi fogfehérítő a szódabikarbona, ám ez idővel roncsolhatja a zománcot. 

Fontos, hogy már gyermekkorban rendszeressé váljon a fogmosás. Az első metszőfogak kibújása után el kell kezdeni a fogápolást, 2 éves kor után pedig már ajánlott a fogkefe és a fogkrém használata.   

 


A szócikkhez társított címkék:
fog
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!