Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Az egyik leggyakoribb fogászati beavatkozás.
 
Ha a fogszuvasodás olyan mértékű, hogy eléri vagy megközelíti a fog belsejében levő, ereket és idegeket tartalmazó üreget, gyulladás alakul ki, melyet kezelni kell. A másik ok, amiért a fogat gyakran gyökérkezelni kell, ha a túl nagy tömés, vagy a nagy kiterjedésű fogszuvasodás következtében elhal a fog.Gyökérkezelés egy fogon
Azáltal, hogy megszűnik a fog vérkeringése, a vér nem tudja elszállítani a fogból a baktériumokat, és ezek a fogágyban, a fogat körülvevő csontban elszaporodhatnak, és gyulladást, akár tályogot is okozhatnak. Az ilyenkor kialakuló gócos fogak lehetnek az okozói, ill. fenntartói a szervezet egyéb helyein kialakult gyulladásos folyamatoknak (pl. foltos hajhullás, bőrkiütés, szemészeti, urológiai, izületi gyulladások, szívizomgyulladás).
A fogbél fertőződhet úgy is, hogy letörik a fog, vagy nagyfokú ínysorvadásnál, ha nem fedi elegendő csont a fogakat a fogágyban. Ha a korona felhelyezése miatt a frontfogakon és a kisőrlőkön ún. csonk előkészítést kell végezni, majdnem minden esetben gyökérkezelni kell ezeket a fogakat, mert a fogból sok anyagot kell lecsiszolni, hogy legyen elég hely a koronának.
 
Tünetek, melyek arra utalnak, hogy gyökérkezelni kell a fogat
Enyhébb esetekben hidegre, édesség fogyasztásakor fellépő heves fájdalom, amely az inger megszűnte után elmúlik. Nappal tompa fájdalom, amely éjszaka, vízszintes testhelyzetben fokozódik, esetleg elviselhetetlenné válik. A fog környékén erős lüktető fájdalom, feszítő érzés. Ráharapási érzékenység. Súlyosabb esetben megdagadhat az arc.
 
Beavatkozás előtti teendők
A beavatkozás előtt részletes fogorvosi vizsgálat, viziográfos röntgenfelvétel szükséges a beteg fogról, és a környezetéről. Az ezt követő konzultáció során részletes felvilágosítást kap a beteg a tervezett beavatkozásról, az érzéstelenítés módjáról, a felhasznált anyagokról, az esetleges szövődményekről és a beavatkozás utáni teendőkről. Minden fogászati beavatkozás előtt tanácsos étkezni, mert az érzéstelenítő injekció beadása után 3-4 óra hosszáig nem lehet enni, amíg a zsibbadás tart.
 
A gyökérkezelés
Bármilyen okból végezik is a gyökérkezelést, az eljárás minden esetben hasonló. A fogak helyi érzéstelenítése után (ami 2%-os Lidocain oldattal történő injekciót jelent), fúróval eltávolítják a felesleges, szuvas részeket. A gyökércsatornákat steril tűkkel reszelve-tágítva feltárják, mechanikailag eltávolítva az itt futó ér és ideg képleteket, miközben fertőtlenítő szerrel öblítik, kémiailag is csökkentve a baktériumok számát. Lassan előrehaladva, folyamatosan röntgenfelvételeket készítenek annak megállapítására, hogy a gyökércsatornában lévő tű mikor éri el a gyökércsatorna végét. A teljesen precíz eredmény elérése érdekében speciális, számítógépes eszközt használnak. Az összes csatorna feltárása után átöblítés, kiszárítás következik. A gyökércsatornák tömése a legkorszerűbb anyagokkal történik, a cél, hogy hermetikusan lezárják a csatornákat. Az esetek többségében egyszerre el tudják végezni a beavatkozást. Ha elhalt fogról van szó, egy hétig a gyökércsatornákba gyógyszert tesznek, majd ideiglenes tömést helyeznek a fogba, hogy csökkentsék a baktériumok számát. A végleges tömést egy következő ülésben készítik el. A gyökértömés ára általában a fogakban elhelyezkedő csatornák számától függ.
 
Gyökértömés utáni szövődmények
A frissen gyökértömött fogak, lehetnek néhány napig ráharapásra érzékenyek. Azáltal, hogy a gyökérkezelt fogakban megszűnik a keringés, kiszáradnak és törékennyé válnak. A fogkorona letörésének elkerülése végett a gyökérkezelt fogakat javasolt koronával ellátni.
 

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!