Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A fogkrém vagy fogpaszta a fogak mechanikai tisztítását elősegítő anyagból áll. A paszta vagy gél formájú anyag elősegíti az ételmaradékok, a fogakra rakódott plakk eltávolítását a fogak felszínéről, eltünteti, rosszabb esetben elfedi a rossz szájszagot. Ezenkívül különböző anyagokat bocsát ki (mint például fluoridok), melyek fogszuvasodást és ínybetegségeket megelőző hatásúak, hozzájárulva ezáltal a jobb szájhigiénéhez.

 

Már az ősember tudta, hogy az apró szemcséjű anyagoknak dörzsölő hatásuk van, amelyek segítenek eltávolítani a fertőzéseket okozó lepedéket. Kezdetben különböző növények nedveit és lágy részeit használta tisztításra. Az első feljegyzések, melyek a fogkrémet említik az ókori Egyiptomból valók. Ez egy sóból, fekete borsból, mentából és nősziromból álló por keverékét írja le. A rómaiak receptje emberi vizeleten alapult. Scribonius fogporreceptje a következő: égetett szarvasagancsport ammóniumsókkal kevert, hozzá mastixot és illatanyagot, illetve illatos olajat adott.

 

A rossz szájszag elűzésére a Corpus Hippocraticumban is találunk egy receptet. A XIX. század elejéig a fogkeféket általában csak vízzel használták. Az ekkor, általában otthon összekevert „fogkrémek” mészkövet, téglaport és sót tartalmaztak. Bikafalvi Máthé Domokos magyar fogorvos könyvében (A fogak és a száj ápolásáról) a rágást tartja a legjobb fogtisztítónak, mivel így nem maradnak a fogon az ételmaradékok. Ezenkívül az alkalikus fogpasztákat ajánlja. A fogkrémet dr. Washington Sheffield fémtubusokba helyezte és mint Dr Sheffield’s Creme Dentifrice árulta. Az ő cégéből alakult ki a Colgate cég. Az első ma ismert fogpasztát Ottmar Heinsius von Mayenburg drezdai gyógyszerész állította össze 1907-ben.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!