Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A [gerinc]?et 33-35 csigolya és a közöttük elhelyezkedő porckorongok alkotják. Ezek a porckorongok stabilitást és rugalmasságot biztosítanak a gerinc számára. A gerinc teljes hosszán az egy-egy csigolyák között futó szalagok is segítik a mozgást.


A gerincsérv a csigolyák közötti porcok kitüremkedése, kiszakadása, amely nagy fájdalommal jár.Porc kitüremkedése a csigolyák között


A gerincsérv kialakulása:
A porckorongok egy erősebb külső és egy puhább belső részből áll. A puha rész a gerinc rugalmasságát, terhelhetőségét biztosítja. A porckorongok károsodásánál a belső rész előreboltosul, kitüremkedik és át is törhet a kemény külső rétegen. Ez a kiszakadt rész ingerelheti, nyomhatja és meg is sértheti az ideggyököket.


A gerincsérv tünetei:
A gerincsérv mindig kellemetlen fájdalommal jár, ami jelentkezhet hirtelen, vagy növekedhet lassan is. A gerincsérv akadályozhatja a hólyag- és bélműködést.
Legjellemzőbb tünetei, ha a fájdalom valamely testtáj vagy tag irányába kisugárzik.
-    Deréki szakaszon: a fájdalom lesugárzik az alsó végtagba, zsibbadás, érzékelési zavar, reflexeltérés jelentkezik, vagy izomműködési zavarok lépnek fel, bizonyos izmok működése zavart szenvedhet, vagy akár izomsorvadás, bénulás is kialakulhat.
-    Nyaki szakaszon: a kar felé sugárzik, a nyaki gerinc mozgása jelentősen korlátozottá válik.


A gerincsérv kialakulásának okai és megelőzése:
Kialakulásában fontos szerepet játszik a kevés testmozgás, a passzív életmód. Egyes esetekben visszavezethető lelki tényezőkre. Legfőbb ok a munkahelyi és a családon belüli stressz.


A gerincsérv kezelése:
A kezelés kialakításában figyelembe kell venni pl. a kisugárzások irányát. Fontos, hogy a sérv akadályozza-e a vizeletürítést, vagy a székelést. Meg kell vizsgálni, hogy mióta észlelhető a fájdalom és hogy reagál a beteg a mozgatásra.
Az esetek többségében konzervatív, esetleg alternatív módszerekkel kezelhető. Ritkább esetben van szükség műtéti beavatkozásra.


 


A szócikkhez társított címkék:
fájdalom , gerins , porckorong , sérv
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!