Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

Általában baleset következtében létrejött károsodás, mely lehet gerinctörés, ostorcsapás-sérülés.
A gerinc csontos szerkezetének sérülése együtt jár a gerincvelő, a központi idegrendszer károsodásával. A nyaki, háti vagy a deréktáji szakaszt érintheti.
 
Tünetek:
A teljes gerincvelői harántsérülés azonnal pettyhüdt bénuláshoz és érzéskieséshez vezet. A reflexeket nem lehet kiváltani, vizelet- és székletürítési képtelenség alakul ki. Néhány nap illetve hét alatt a reflexműködés helyreáll, a pettyhüdt bénulást felváltja a görcsös mozgásképtelenség.
 
Lefolyása:
Függ a károsodás mértékétől. Kisebb gerincvelői sérüléskor maradványtünetként enyhe végtaggyengeség, érzészavar megmaradhat, gyakori a vizeletürítési, és -tartási elégtelenség is. Ritkán kieshet a fájdalom és a hőérzékelés.
 
Kezelése:
Nyugalomba helyezés, ha szükséges műtét a gerincvelőt nyomás alá helyező csontos képletek eltávolítása miatt. Szteroid adása javíthatja az idegi működés visszatérését.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!