Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Illóolaj eredete, származása:
A citrusfélék családjába tartozik. Örökzöld fa, amely 25 m magasra is megnő. Nagyméretű, lédús, frissítő hatású gyümölcse fürtökben fejlődik. Zöldes vagy narancssárgás héja viszonylag vastag, gyümölcshúsának színe a sárgától a halványpirosig változik. Íze üdítő, savanykás, kesernyés. Először a karibi térségben termesztették, később pedig egyre több trópusi, szubtrópusi országban. Ázsia trópusi területein őshonos. 

Gyógyászati, aromaterápiás szerepe:
Az illóolajat a grapefruit terméshéjából préseléssel vagy vízgőz-desztillációval nyerik. Magjából is olajat sajtolnak. Illóolaja zöldessárga, illata a narancsra emlékeztet, de annál frissebb, fűszeresebb, és kevésbé édeskés illatú.

Aromalámpából párologtatva fertőtleníti és frissíti a levegőt, a [meghűlés]?, asztma és allergia tüneteit pedig enyhíti. Illóolaja nyugtat, frissít és feszültségoldó. Belélegezve légzéskönnyítő hatást vált ki. Zsíros, pattanásos bőr ápolására, bőr alatti szövetek vérellátásának és nyirokkeringésének elősegítésére, szorongás oldására, kimerültség, szellemi fáradtság, emésztési zavarok és narancsbőr esetén ajánlott. Masszázsolajok összetevőjeként pl. cellulitis kezelésére használhatjuk.

 

Olvasson bővebben a grapefruitolaj hatásairól itt.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!