Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Gyógyszernek nevezzük – a mesterségesen előállított kémiai, növényi vagy más eredetű anyagok keverékét –, amely a bőrön, a nyálkahártyákon, vagy a test belsejében gyógyító, a betegséget megelőző hatást fejt ki, vagy diagnosztikai célból juttaják a szervezetbe.
A gyógyszereket elsősorban orvosi rendelvényre, orvosi felügyelet mellett alkalmazzuk. Az enyhébb hatású, vény nélkül kapható szerek is okozhatnak egészségkárosodást, ezért alkalmazásuknál kérjük ki szakember tanácsát. (Például a meghűléses betegségeknél alkalmazott többféle paracetamol tartalmú szer egy idejű szedése) Az orvosi utasítások, a gyógyszerek betegtájékoztatóinak figyelmen kívül hagyása, az önkényes adagolás károsíthatja az egészséget, súlyos esetben életveszélyt is okozhat. Még ha vény nélkül kapható gyógyszerről is van szó, soha ne feledjük a gyógyszerkutatás egyik megalapítójának, Heubner professzor elhíresült figyelmeztetését: "Minden gyógyszernek, amelynek gyógyító hatása van, feltétlenül van káros, esetleg nemkívánatos mellékhatása is."
A gyógyszerek hatóanyagból és segédanyagokból állnak. A hatóanyag az a kémiailag jól definiált molekula, amely a gyógyszer kívánt hatásáért felelős. A hatóanyag nem feltétlenül a legnagyobb tömegű komponense a gyógyszernek. A segédanyagok egy részét az ún. vivőanyagok teszik ki, amelyek elősegítik a hatóanyagok megfelelő helyre juttatását, ill. annak felszívódását. Az egyéb anyagok a színezékek, aromák vagy gyógyszer állagát meghatározó anyagok.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!