Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszerellenőrzési Hivatala (FDA) felmérése szerint a hamis készítmények a forgalomban levő gyógyszerek több, mint 10%-át teszik ki mind a fejlődő, mind pedig a fejlett országokban. Becsült adatok szerint a fejlődő országokban a hamisított gyógyszerek a 25%-os arányt is elérik. Nyilvánvaló hogy a globalizáció és az egyre terjedő Internet használat elősegíti a hamisított készítmények elterjedését.
A WHO meghatározása szerint hamisított gyógyszernek minősülnek azon készítmények, amelyeket szándékosan és félrevezetően hibásan címkéznek, nem feltüntetve a készítmény azonosságát, és/vagy eredetét, valamint azon termékek, amelyek megfelelő hatóanyagot tartalmaznak hamis csomagolásban de rossz összetételben, illetve hatóanyag nélküli vagy hatástalan hatóanyag-tartalmú szerek.
Rossz minőségű gyógyszernek minősülnek a WHO állásfoglalása szerint azon eredeti gyógyszerek, amelyeket legitim gyártók állítanak elő, de nem felelnek meg a minőségi előírásoknak. Ezek a készítmények minősége a nem megfelelő gyártási technológiából, vagy eltartásból eredően csökkenhet. A rossz minőségű gyógyszerek lehetnek gondatlanság, emberi mulasztás, elégtelen emberi és anyagi erőforrás-hiány ill. hamisítás következményei. Forgalomba kerülhet elégtelen minőségű gyógyszer akkor is, ha a legitim gyártó törvényen kívüli ügyletekbe keveredik. Amennyiben a rossz minőségű készítmények célja a jogtalan profit biztosítása, gyógyszerhamisításról beszélünk.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!