Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A gyógyszerhatástan tudománya azzal foglalkozik, hogy mit tesz a gyógyszer a szervezettel. A tudományág a gyógyszerek hatóanyagainak terápiás hatásait és kölcsönhatásait elemzi és írja le, vizsgálja hogy a különböző természetes, vagy mesterséges anyagok, gyógyszerek és mérgek, hogyan befolyásolják az élőszervezet működését, hol és hogyan hat a gyógyszer a szervezetre.
Meghatározza a gyógyításra alkalmas adagot, illetve ennek terápiás hatását, illetve leírja a terápiás hatással vagy attól függetlenül esetlegesen fellépő, nem kívánatos tüneteket, mellékhatásokat. Továbbá leírja a túladagolással fellépő toxikus hatásokat és a gyógykezelést követően esetlegesen fellépő utó- vagy másodhatásokat.
A szervezetben bekövetkező hatást számtalan tényező befolyásolja, például a páciens életkora, genetikai adottságai és az éppen kezelt betegségen kívüli egyéb betegségei.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!