Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A hatóanyag az a kémiailag jól definiált molekula, amely a gyógyszer kívánt hatásáért felelős. A hatóanyag nem feltétlenül a legnagyobb tömegű összetevője a gyógyszernek, mert az tartalmaz egyéb ún. vivőanyagokat, amelyek a felszívódást, a hatásidőtartamot stb. befolyásolják.
A gyógyszerek hatóanyag-tartalmát általában grammban (1/1000 kg), centigrammban (1/100 gramm), milligrammban (1/1000 gramm) vagy százalékban adják meg. Az orvosi laboratóriumokban és a gyógyszertárakban a 100 milliliterre, tehát 1 deciliterre vonatkozó százalékos értékeket használják. Tehát a 10%-os szőlőcukoroldat azt jelenti, hogy 100 ml vízben 10 g szőlőcukor van, vagy azt, hogy az egy milliliteres 1%-os morfin ampulla 1/100, azaz 1 cg morfint tartalmaz. Ha a kisebb hatóanyag tartalmú gyógyszert kapjuk, mert az erőssége a vényen nem volt feltüntetve, abból nem származik baj, legfeljebb több tablettát kell bevenni.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!