Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Közismertek a gyógyszerek mellékhatásai, a betegtájékoztatók hosszasan sorolják ezeket. A mellékhatások kialakulása az esetek többségében azonban elkerülhető kellő odafigyeléssel, és ha szakember tanácsát kérjük a szer alkalmazásánál. E mellékhatások elkerülése miatt fontos, hogy a beteg az új gyógyszer szedése előtt tájékoztassa orvost, vagy a vény nélkül kapható szerek esetében a gyógyszerészt az aktuálisan szedett más gyógyszereiről, terhességéről, egyéb betegségéről. A máj- és vesebetegségben szenvedők mindenképpen csak orvosi konzultáció mellett szedjenek gyógyszereket, még ha azok vény nélkül kaphatók is, ugyanis esetükben a gyógyszer szervezeten belüli felszívódása, lebomlása jelentősen módosulhat.
Az adagolást szigorúan tartsuk be, és ne alkalmazzunk önkényesen mindenféle gyógyszert. Több gyógyszer egy idejű szedése esetén gondosan tanulmányozzuk a szerek hatóanyagát, mert akaratlanul is mérgezést okozhatunk magunknak azonos hatóanyagú, de különböző gyári néven futó gyógyszerek egyidejű szedésekor. Ez leginkább a fájdalom és lázcsillapítók átgondolatlan szedésekor szokott előfordulni. Például paracetamol nevű hatóanyagot tartalmaznak a Rubophen, Panadol, Mexalen stb. tabletták.
A gyógyszer szedésével kapcsolatban időnként tapasztalható mellékhatások nem jelentenek allergiát. Szinte minden gyógyszer okoz például enyhe gyomor-bélrendszeri tüneteket, hasmenést, émelygést.
A mellékhatások kialakulásának hátterében állhat egyéni érzékenység, vagy a gyógyszerlebontás egyéni genetikai okok miatt nem a szokásos módon történik, ilyen esetekben a szokásos adagolás mellett a túladagolás tünetei lépnek fel. A nem kívánt hatások harmadik oka lehet a gyógyszerrel szembeni immunválasz, ebben az esetben beszélünk gyógyszerallergiáról.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!