Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A nutrofarmakológiai (nutrition: táplálkozás, farmakológia: gyógyszerkutatás) kutatások eredménye szerint a gyógyszerek felszívódását, hatásmechanizmusát nagy mértékben befolyásolhatja egyes élelmiszerek fogyasztása. A gyógyszermolekulák egy része ugyanis bizonyos élelmiszerek alkotórészeivel kölcsönhatásra lépnek, és így vagy felerősítik a gyógyszer hatását – fokozva annak nem kívánt mellékhatásait, vagy hatástalanítják, gyengítik a gyógyszertől egyébként elvárható hatékonyságot. Jeleneleg mintegy 315 olyan gyógyszerhatóanyag ismeretes, amely képes a fenti reakcióra. Ez 5000 kereskedelmi forgalomban lévő gyógyszerkészítményt jelent, ami mintegy 12%-a a teljes piaci választéknak.
Néhány gyakoribb példa:
Szeszes ital: Azzal mindenki tisztában van, hogy gyógyszerszedés mellett kerülendő a szeszes ital fogyasztása, mert általában gátolja a gyógyszer lebontását. Különösen a központi idegrendszerre ható szerek esetében van ez így – ezeknél felerősíti és meghosszabbítja a tabletta hatását.
Tejtermékek:
• A sajtok, túró, joghurt, tej fogyasztása nem javasolt, ha valamilyen bakteriális eredetű, húgyúti fertőzésre antibiotikum terápiában részesül a beteg. A tejtermékekben található kalcium ugyanis kicsapja a hatóanyagot egyes alkotóit, és így sokkal kevésbé lesz hatékony a gyógyszerterápia.
• Hasonlóképpen viselkednek a légúti fertőzésekre, illetve aknéra (mitesszer, pattanás) felírt tetraciklinek is.
• A tejtermékekben található magnézium- és az alumíniumsók a gyomorsavcsökkentő szerek hatékonyságát jelentősen csökkentik.
Egyes betegségeknél, vagy azok megelőzésénél azonban a gyógyszer szedése és a megfelelő étrend betartása ellentmondásba ütközik. Például az osteoporosisban (csontritkulásban) szenvedőknél, a kalciumdús táplákozás ajánlott, ugyanakkor a betegségre szedett gyógyszer kölcsönhatásba lép a Kalciummal, csökkentve a gyógyszer hatékonyságát. A tejtermékeknél a kedvezőtlen kölcsönhatás azonban kivédhető úgy is, hogy a gyógyszer bevétele után legalább két órán át ne fogyasszunk tejterméket.
Koffein:
Az antibiotikumok egy része kölcsönhatásba lép a koffeinnel, lassítja a koffein lebomlását, így szapora szívverést, izgatottságot és álmatlanságot okozhat, vagyis fokozza a kávé, tea és más koffein tartalmú italok hatását. Így a gyógyszer szedése alatt tartózkodjunk, vagy legalábbis jelentősen csökkentsük ezen italok fogyasztását.
Grépfrút:
A sok esetben csodaszernek is kikiáltott grépfrút valóban hatékonyan avatkozik közbe különböző szerek hatásmechanizmusába. Például a vérnyomáscsökkentő szerek hatását növeli, az antihisztaminok (allergiaellenes szerek) mellékhatásait azonban felerősíti, akár szívritmuszavart is okozhat. A grépfrútról egyébként egyértelműen kiderült, hogy egyik alkotó anyaga (a furanokumarin) elősegíti a különböző hatóanyagok megfelelő helyre juttatását az emberi szervezetben, ill. hogy számos esetben jelentősen fokozza a gyógyszer hatékonyságát. Ez azt jelentheti, hosszú kutatások és gyógyszerkísérletek eredményeként, hogy bizonyos szerekben például csökkenthető mesterségesen előállított hatóanyagtartalom.
Magas K-vitamin tartalmú élelmiszerek és a véralvadásgátlók
Ha operáció, vagy valamilyen sérülés után véralvadásgátló szert szed valaki a trombózis megelőzése érdekében, akkor kerülje a magas K-vitamin tartalmú élelmiszereket, mert ezek csökkentik a véralvadásgátlók hatékonyságát. Ilyenek élelmiszerek például a brokkoli, karfiol, kelbimbó, fejes saláta, zöldborsó, zöldbab, spenót, spárgal, máj, szója.
Tyramint tartalmazó fehérjék és az antidepresszánsok
Az antidepresszánsok egy része megváltoztatja a vérnyomásnövelő hatású tyramin vegyület lebontását. Lassítja lebomlásukat, s így kiugróan magas vérnyomást okozhat. Ezért ajánlott az olyan élelmiszerek kerülése, fogyasztásának csökkentése, amelyek lassan lebomló, tyramint fehérjét tartalmaznak, így például a felvágottak között a szalámifélék, sajtok, élesztő tartalmú tésztafélék, joghurt, savanyú káposzta, fehér bab kerülendő.
Vitaminszükséglet
A rendszeresen szedett gyógyszerek növelik a szervezet vitamin- és ásványianyag-szükségletét – ezért ajánlott ilyen esetekben ezek megfelelő pótlása.
Táplálékkiegészítők
A különböző táplálékkiegészítők - gyógynövények vagy olyan termékek, melyek vitaminokat, ásványi anyagokat, növényi alkotórészeket vagy aminosavakat tartalmaznak -, tartalmuktól függően kölcsönhatásba léphetnek a gyógyszerekkel, ezek szedéséről is tájékoztatni kell a kezelőorvost.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!