Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A gyógyszeres terápia különös gondosságot, rendszeres ellenőrzést igényel az időskorúaknál, egyrészt azért, mert az idős emberek – a krónikus betegségeik miatt – általában több gyógyszert szednek, másrészt pedig azért, mert az anyagcsere folyamatok lelassulása miatt sokkal érzékenyebbek a mellékhatásokra.
A idősebb korban a szervezet víztartalma csökken, a zsírtartalma pedig nő. Így a vízben oldódó gyógyszerek koncentrációja magasabb lesz a szervezetükben, mert a hatóanyag kevesebb vízben oldódik. A zsírban oldódó gyógyszerek pedig nagyobb mértékben halmozódnak fel, a nagyobb mennyiségű zsírszövetnek köszönhetően. A vesék nehezebben és lassabban választják ki a gyógyszereket, a máj pedig a sok gyógyszert kevésbé tudja lebontani. Ebből következik, hogy az időskorúaknál a gyógyszerek tovább maradnak a szervezetben – elnyújtva annak hatástartamát, s mint a túladagolásnál fokozzák a mellékhatások előfordulásának esélyét és súlyosságát. Ezért általában vagy kisebb dózist, vagy gyorsabban, könnyebben lebontható szereket alkalmaznak náluk.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!