Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Gyomorsav
Verzió: 2  
Változtatta: rob3rt
Változtatás dátuma: 2013-01-24 11:16:53
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

A gyomorsav szervezetünkben igen fontos funkciókat lát el:

- védelmet jelent sok kórokozó ellen, amik ebben a közegben elpusztulnak

- aktiválja a [pepszin]t ([fehérje]emésztő enzim)

 

A [gyomor] [pH érték]e 2 körül az optimális, ez kell a fehérjeemésztéshez, az [emésztőmirigyek] aktiválódásához. Ez azonban szakaszos folyamat, tehát csak táplálék bevitele után, emésztéskor kezd működésbe. Ha valakinek állandóan termelődik a gyomorsava, az nem természetes jelenség. Normál esetben a gyomor belseje savas, de a szervezet felé [lúg]ot ürít ki. Ha emésztésen kívül is termelődik a sav, akkor jelentkeznek a [savtúltengés] jellegzetes tünetei: gyomorégés, égő érzés a [nyelőcső]ben, savas felbüfögések.

Panasz esetén célszerű orvoshoz fordulni!

 











Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!