Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A helyi gyulladáscsökkentésre a leggyakrabban kortikoszteroidokat alkalmaznak, melyek viszketéscsökkentő hatásúak, enyhítik a bőrpírt és az ödémát. Allergia vagy gyulladás okozta kiütések kezelésére a leghatékonyabb szerek, de egyben a bőr természetes ellenállóképességét is csökkentik pl. a gombákkal és a baktériumokkal szemben. Pont ezért a helyileg alkalmazott kortikoszteroidokat gyakran elegyítik gombaellenes gyógyszerekkel.
 

A külsőleg használható kortikoszteroidok különböző formában kaphatók: krém, kenőcs, rázókeverék, ill. gél. Általában a kenőcsök a legerősebb hatásúak. Az adott készítmény erősségét a hatóanyag fajtája és koncentrációja határozza meg. Általában a kezelés megkezdésekor a legerősebb koncentrációjú szert alkalmazzák, majd a tünetek enyhülésével az egyre kevesebb hatóanyagot tartalmazó szer használata ajánlott.
 

A külsőleg alkalmazható kortikoszteroidokat naponta 2-3 alkalommal kell vékony rétegben rákenni a bőrfelületre, az arcon azonban csak ritkábban és kisebb mennyiségben, mert e készítmények mellékhatása, hogy elvékonyítják a bőrt.
Súlyosabb esetben a kritikus bőrterületre injekció formájában is bejuttatható a hatóanyag, de fokozza a hatékonyságot, ill. a felszívódást, ha légmentesen – fóliát ráhelyezve – fedjük be a sérült bőrfelületet. A leggyakrabban a pikkelysömörnél és a súlyos ekcémánál ajánlják ezt a módszert.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!