Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A fejbőr legfelső szövetrétege a [hám]?, ez alatt helyezkedik el az irha, s az ebbe mélyedő [hajgyökér]?ből nő ki a [hajszál]?. A hajgyökér - vagy szőrtüsző - a hajszálnak az a része, mely a bőrfelszín alatt helyezkedik el. A hajgyökér legalsó, kiszélesedő szakasza a hajhagyma.

 

 

A hajhagymába alulról betüremkedő rész a kötőszövetes állományú [hajszemölcs]? (papilla), melyhez a [hajképző sejtek]?et tápláló [vérerek]? és [idegek]? futnak. A hajszemölcs felső részénél találhatók a gyors osztódásra képes, keratintermelő [mátrixsejt]?ek.

A hajban már sem erek, sem idegek nincsenek, így teljesen élettelen, nem érez, nem fáj. Csupán a hajszálak finom mozgását érzékelhetjük, amit a hajszemölcs beidegzése és a szőrtüsző körüli speciális érző [idegvégződések]? közvetítenek.

 

Az emberi hajszál átlagosan havi 2-3 centimétert nő.

 

A hajhagymák vitamin- és [nyomelem]?hiánya hajhulláshoz, töredezett vagy éppen túl zsíros hajhoz vezethet. A hajszál elvesztése nem egyenlő a hajhagyma pusztulásával, tehát ha sikerül a hajhagymát életre kelteni, akkor újra képes lesz hajszálat növeszteni.

A haj vegyi úton történő kezelése, nem megfelelő hajápoló termékek használata, dauer, szőkítés, festés stb. szintén a hajhagymák pusztulását eredményezhetik.

 

Hajtápláló vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek:

Az [A]?-, [B]?-, [C]?-, [E]?- és [H]?-  vitamin, valamint vas, cink, jód, réz, szelén, kalcium, magnézium, foszfor, kén, kálium, [folsav]? és mangán megfelelő mennyiségű bevitelével gondoskodhatunk a hajhagymák egészséges működéséről.  

 

 

Egy hajhagyma 3-5 évig él, és 20 alkalommal képes új életciklust indítani, ami 60-100 évet jelent a fejtetőn. Megléte a szervezetben meglévő egyensúlytól függ, gondoskodjunk róla!

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!