Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Has részei

A mellkas és a medence között elhelyezkedő hasüreg a test legnagyobb ürege (méretben a mellüreg a második). A hasban főleg azok a fontos szervek találhatók, amelyek az emésztéssel kapcsolatosak (gyomor, bél, máj, epehólyag és hasnyálmirigy). A [kiválasztás]? (vese, húgyvezeték és húgyhólyag) és a [szaporodás]? szervei (petefészek és méh) szintén a hasüregben vannak.

 

 

 

A has részei

 

A has oldalfalát és elülső falát [zsír]?ral és bőrrel fedett izomrétegek alkotják. Amikor ezek az izmok összehúzódnak, nő a hasüregi nyomás, amelynek a légzésben és a [széklet]?ürítésben is szerepe van. A hasüreg hátsó fala a gerincoszlop csigolyáiból és szintén izmokból áll. A hasüreget felülről a rekeszizom határolja, amely a hasüreget a mellüregtől elválasztó kupola alakú izom. Amikor a rekeszizom összehúzódik, nő a hasüregbeli nyomás, s ez közrejátszik a légzésben.

 

 

A medence üregét rendszerint a hasüreg részeként szokták kezelni (némelyek azonban elkülönítik tőle, s

medenceüregről vagy has-medence üregről beszélnek). A medence üregében található a húgyhólyag, a végbél és a nőknél a szaporodást szolgáló méh és petefészek. A medence alján izmok és csontok vannak.

 

 

A hasüreg falát és a hasüregi szerveket a vékony, síkos hashártya borítja. A hashártyaredők a hasüreg hátsó falához rögzítik a szerveket, ugyanakkor a belek viszonylag szabadon mozognak. Ez elősegíti, hogy

az étel végighaladhasson a tápcsatornán. A hashártya más redői - a bélfodor és a cseplesz- látják el a hasüregi szerveket idegekkel, vérerekkel és nyirokerekkel.

 

 

Ahhoz, hogy könnyebben helyhez legyenek köthetők a hasüregi szervek, s pontosan meg lehessen állapítani, hol támadt hasi fájdalom, az orvosok négy negyedre osztják a hasüreget: van jobb felső és alsó, valamint bal felső és alsó negyed.

 

 

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!