Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A hüvelyszárazság gyakori probléma a nőknél, szinte mindenki szembesült már vele.

 

A hüvely bizonyos értelemben soha nem száraz, hiszen szarusodó mirigyhám béleli. Szárazságról akkor beszélünk, ha kevésbé nedves a megszokottnál. A hüvely váladéktermelése az élete során nő és a menstruációs ciklusokban is változik. Amíg a hormonrendszer a nő élete során megfelelően működik, addig a szárazság élettanilag normális, nem kóros. Ilyen szárazság fordul elő a serdülőkor előtti lányoknál és a változókor utáni idős asszonyoknál egyaránt.
Az ösztrogéneknek szerepe lehet a hüvelyszárazságban, ha kevesebb ösztrogén termelődik a szokásosnál. Például változókor után.


Továbbiak, amik hüvelyszárazságot okozhatnak:
betegségek, hormonháztartásbeli zavarok, röntgen besugárzás, kemoterápia, egyes gyógyszerek (antidepresszánsok, vérnyomáscsökkentők, fogamzásgátló és fogamzást elősegítő tabletták, antibiotikumok, méhnyálkahártya-gyulladás és fekély elleni gyógyszerek, antihisztaminok), de a hüvely gyakori öblítése, vagy a túlfáradás és a stressz is okozhat hüvelyszárazságot.
 


A szócikkhez társított címkék:
hormon , hüvely , változókor
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!