Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A cukorbetegség főként felnőttkorban jelentkező, gyakoribb fajtája, amely az esetek többségében – szintén az örökletesen erre hajlamos egyéneknél – az életviteli problémák következtében fejlődik ki. Fő oka a túl bőséges táplálkozás, a túl kevés mozgás, a csökkent fizikai aktivitás, s az ezekből eredő elhízás, és a mindezek nyomán kifejlődő inzulin rezisztencia.

Miután e káros tényezőkkel egyre gyakrabban, már korai gyermekkorban is találkozunk, nem ritka a huszonéves fiatalok körében jelentkező 2. típusú cukorbetegség. Mivel e típus kezdetén hatásosan alkalmazhatók a különféle vércukorcsökkentő tablettás készítmények és az egyén nem szorul inzulinkezelésre, korábban e kórformát nem inzulin-dependens diabétesznek (rövidítve NIDDM-nek) nevezték. Ma Magyarországon az ismert II-es típusú cukorbetegek száma 500-600 ezerre tehető. Közülük kb. 50 ezren részesülnek inzulinkezelésben.


Cukorbetegségben súlyos, életveszélyes anyagcserezavar alakulhat ki, ami a folyamatosan magas vércukorszint miatt következik be, ilyenkor a vizeletben aceton van jelen. A kómás beteg tudata zavart vagy teljesen elvész, légzése méllyé, esetleg szakaszossá válik, és lélegzete acetonszagú lesz. Ha a cukorbetegen az eszméletvesztés magas vércukorszinttel járó formája, az ún. hiperglikémiás kóma fejlődik ki, sürgősen gondoskodni kell a beteg kórházba szállításáról, mert életveszélyben van.


A tablettát szedő cukorbetegeknél majdnem soha, de az inzulint használóknál előfordulhat, hogy a vércukor túlzott csökkentésével eszméletvesztés, ún. hipoglikémiás kóma áll be, ennek előjelei:  izgatottság, remegés, éhségérzet, hideg verejtékezés. A panaszok gyors megszüntetésére az oldott kristálycukor, vagy cukrozott tej a legalkalmasabb - ezzel megelőzhető az eszméletvesztés.
Ha bekövetkezik az eszméletvesztés, akkor tilos a beteggel cukros vizet itatni, még kevésbé cukrot nyeletni, mert esetleg félrenyeli és megfullad tőle. Hipoglikémia esetén az orvos glükóz (szőlőcukor) vénába fecskendezésével másodpercek alatt eszméletre tudja téríteni a beteget.
A kómás állapot kialakulásának lehetősége miatt célszerű, ha minden cukorbeteg - az epilepsziásokhoz hasonlóan - személyi iratai között feltűnő helyen figyelmeztető írást tart, amely tartalmazza diagnózisát, diétáját és az adott inzulin mennyiséget, továbbá azt is, hogy hajlamos hipoglikémiás kómára. Ezzel megkönnyíti az elsősegélynyújtást.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!