Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A virágok, gyümölcsök, levelek, gyökerek jellegzetes illatukat nagyrészt a bennük rejlő illóolajoknak köszönhetik. Ezek a természetes anyagok a növények fennmaradásában játszanak fontos szerepet. Az aromás növényekből az illóolajok - nyersanyagtól függően – víz- vagy vízgőz-desztillációval, préseléssel, oldószerrel, enzimes bontással vagy szuperkritikus kivonással (extrakcióval) nyerhetők ki. Egyes növények különböző részeiből különböző illóolajokat lehet kinyerni. Az illóolaj összetétele, illata és hatása attól is függ, hogy milyen növényi részből származik, ezen felül az illóolajat tartalmazó növényeknek több kemotípusa is lehet (egyazon növényfajhoz - pl. rozmaring - tartozó egyedekből eltérő kémiai összetételű, illatú és tulajdonságú olajok nyerhetők ki).


Az illóolajok nagy részének 90-95%-át egy vagy több főbb alkotórész teszi ki, a maradék 5-10 százalékon 60-250 féle, különböző szerkezetű vegyület is osztozhat. Ezeknek a kis mennyiségben jelenlevő alkotórészeknek is fontos szerepük van, illetve lehet az illat és a hatás kialakításában, emiatt a természetes illóolajok szintetikus olajokkal nem helyettesíthetők.
 

További információkat itt találhat az illóolajokról.


A szócikkhez társított címkék:
aromaterápia , illóolaj
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!