Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


latin: insomnia = álmatlanság

Az inszomnia az egyik leggyakoribb alvászavar, az ilyen panaszokkal küzdők 70%-nál inszomnia áll a háttérben. Jellemzője az alvás időtartamának megrövidülése, zaklatott volta, melyet nappali fáradtság, aluszékonyság követ. Megnyilvánulhat az elalvás zavarában – kórosnak tekinthető, ha 30 percnél hosszabb idő kell az elalváshoz –, a többszöri felébredés és a szükségesnél és a normálisnál mintegy két órával korábbi ébredésben. Társulhat valamilyen pszichiátriai és/vagy szomatikus betegséghez, de megjelenhet önálló formában is.
Átmeneti inszomniát, 1-3 napig tartó alvászavart válthat ki pl. környezetváltozás, ez kezelést nem igényel. A maximum egy hónapig tartó alvászavar jelentkezhet stressz, akut testi betegségek vagy műtétek kapcsán. Kezelésre akkor van szükség, ha az álmatlanság kihat a mindennapi életvitelre, biztonságra és közérzetre, vagy ha a nappali álmosság, kimerültség a teljesítményt rontja.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!