Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A sebészi beavatkozásokhoz képest kisebb beavatkozással járó diagnosztikus módszer, ami kisebb-nagyobb fájdalommal jár, ezért helyi érzéstelenítés vagy altatás mellett végzik. Ilyen eljárás a biopszia és a punkció.

 

Biopszia:

Egy szervbő‘l vagy elváltozásból vékony vagy vastag tűvel mintát vesznek és azt szövettanilag elemzik – felállítva a pontos diagnózist. A szúrás történhet a bő‘rön keresztül (májbiopszia esetében), vagy endoszkóppal (gyomor- vagy vastagbéltükrözés).

 

Punkció:

Folyadék, genny leszívását jelenti, melynek célja egyrészt diagnosztikus (a folyadék összetételének elemzése révén), másrészt terápiás, mivel a szervezetet megszabadítja a kóros folyadéktól. Ilyenkor általában ún. dréncsövet helyeznek be, melyen keresztül az újonnan termelő‘dő‘ váladék kiürülhet.

Értelemszerűen a noninvazív diagnosztikus eljárások során ilyen kisebb beavatkozás sem történik.

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!