Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az irritábilis bél szindróma az egyik leggyakoribb bélrendszeribetegség, mely az esetek többségében étrendi és életviteli változtatásokkal uralható.
 
A felnőttek nagyjából 20%-a szenved irritábilis bél szindrómában, de kellemetlen tüneti miatt sokan nem szívesen beszélnek róla. Mivel az állapottal való együttélés elsajátítása során tünetei enyhülhetnek, az esetek nagy százalékában a betegek nem fordulnak orvoshoz.
 

Az irritábilis bél szindróma tünetei

Tünetei betegenként nagy változatosságot mutathatnak, időnként más betegség tüneteivel azonosak. 
BélrendszerA leggyakoribb tünetek közé tartoznak: 
 • hasi görcs,
 • puffadás
 • fokozott szélképződés
 • gyakori hasmenés
 • székrekedés
 • esetenként hasmenés székrekedés váltakozása
 • időnként nyákos széklet. 
 • hasi görcsök és a hasmenés pszichés stressz hatására.
 
Esetenként súlyos tünetek is kialakulhatnak, melyek nem megfelelően reagálnak a gyógyszeres kezelésre. A betegek nagy részére a betegség hullámzó lefolyása, a betegség krónikus volta jellemző.
 
Fontos tudni, hogy az irritábilis bél szindróma tünetei más betegséggel együtt is fennállhatnak!
 

Az irritábilis bél szindróma okai

 ◦Anorexia
  Pszichés eredetű kóros étvágytalanság. A betegek 95%-a fiatal nő. A saját megjelenéséről alkotott kóros képzet, az elhízástól való félelem jellemzi. Részletesen az anorexiáról >>
Pontos okai máig tisztázatlanok. A bélfalat alkotó több réteg izomzat feladata, hogy ritmusos összehúzódással, elernyedéssel a béltartalom gyomorból a végbél irányába való mozgatását végezzék.
Egészséges esetben ezen összehúzódások, elernyedések ritmusa megfelelő
 1. Az irritábilis bélszindrómában szenvedő betegnél az összehúzódások erőteljesebbek, hosszabbak lehetnek, emiatt a táplálék gyorsabban halad át a beleken. Ilyen esetben görcsös hasi fájdalmak, bélgáz keletkezése, puffadás és hasmenés tapasztalható.
 2. Amennyiben az összehúzódások ritkulnak, rövidülnek, a táplálék lassabban halad át a beleken, mely miatt szorulás, kemény, száraz széklet alakulhat ki.
Bizonyos elméletek szerint az irritábilis bél szindrómát az érzékelést és az izomösszehúzódásokat szabályozó a bélfalban található idegek rendellenessége okozza. Egyes kutatók szerint a betegség kialakulásában hormonális hatásoknak is szerepe van. Statisztikailag igazolt, hogy a nőknél kétszer gyakrabban alakul ki irritábilis bél szindróma, akik a menstruáció során a tüneteket súlyosabbnak élik meg.
 

Amikor irritábilis bél szindrómára kell gyanakodhatunk

 
Másoknak gondot nem okozó ingerekre is erőteljes bélrendszeri panaszokkal (puffadás, fájdalom és hasmenés) reagál, mint pl. stressz, hirtelen nagy mértékű étkezés, bizonyos ételek (csokoládé, tej, alkohol, egyes gyümölcsök és zöldségek, szénsavas üdítőitalok), gyógyszerek.
 
A betegeknek körülbelül csupán a húsz százaléka fordul orvoshoz az irritábilis bél szindrómára jellemző panaszaival, mivel azonban a betegség tünetei megegyeznek néhány más súlyos feltétlenül kezelendő betegség (fertőzéses bélbetegségek, pl vérhas, a kólitisz ulceróza, a Crohn-betegség, vastagbélrák) tüneteivel is, roppant fontos lenne a tünetek jelentkezésekor haladéktalanul orvoshoz fordulni.
Megfelelő vizsgálatokkal kizárható vagy megerősíthető az egyéb betegségek megléte, irritábilis bél szindróma esetén pedig a tünetek enyhíthetőek.
 


A szócikkhez társított címkék:
irritábilis , emésztés
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!